REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 ianuarie 2020)

Un incendiu puternic s-a produs la Străşeni

Un incendiu puternic s-a produs aseară la periferia oraşului Străşeni. Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Daria Neceaeva, flăcările au distrus o pășune pe o suprafaţă totală de 40 de hectare. Două echipaje de pompieri au luptat cu focul mai bine de trei ore. Misiunea acestora a fost îngreunată de vîntului puternic, care a răspîndit focul cu repeziciune. În urma incendiului, nimeni nu a avut de suferit.

 

Veaceslav Platon nu va fi întors Ucrainei şi nu va fi extrădat Rusiei

Procuratura Generală a R. Moldova a comunicat autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, de extrădare a lui către Rusia. Decizia a fost luată după ce Procuratura Generală a examinat demersurile parvenite de la Procuraturile Generale ale celor două state.„Prin urmare, avînd în vedere că inculpatul Platon deține cetățenia R. Moldova și își ispășește pedeapsa penală pe cauza pe care a fost condamnat, și în același timp, este vizat în alte dosare pe care urmărirea penală este în desfășurare, Procuratura Generală nu poate satisface demersurile colegilor din Ucraina și Federația Rusă”, indică un comunicat al instituţiei.

 

Republica Moldova a fost apreciată pe piaţa turistică scandinavă

Resursele turistice ale R. Moldova au fost promovate pe piața scandinavă, fiind apreciate în cadrul celui mai mare eveniment din industria de turism din Europa de Nord – MATKA 2020, desfăşurat la Helsinki (Finlanda). Moldova a avut o prezență cu stand de țară sub brandul național „Pomul Vieții” și o serie de activități conexe: întîlniri cu presa locală de specialitate, comunicare digitală, proiecții video și tururi virtuale - toate menite să crească vizibilitatea R. Moldova pe platformele concurențiale ale expoziției.

 

Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu reprezentantul OSCE, Thomas Mayr-Harting

Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întrevedere cu Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE pentru reglementarea transnistreană. Șeful executivului a mulțumit oficialului european pentru suportul acordat țării noastre în procesul de gestionare a diferendului transnistrean: „De peste 20 de ani ne confruntăm cu această problemă și avem nevoie de sprijinul partenerilor noștri externi. Vizita și implicarea Dvs. ne va ajuta să găsim soluții ca să progresăm în reglementarea conflictului transnistrean”. Părțile au discutat un spectru larg de subiecte, printre care libertatea de circulație în Zona de Securitate.

 

În ţară a fost anunţat Cod galben de vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru ziua de 23 ianuarie Cod galben de vînt puternic. Potrivit meteorologilor, în această zi pe o mare parte a teritoriului ţării se prevăd intensificări ale vîntului nord-estic, în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În aceste condiții, salvatorii recomandă să fie evitate locurile unde sînt copaci uscaţi care prezintă risc de prăbuşire sau fire electrice de înaltă tensiune. Odată cu intensificarea vîntului, vremea se va răci uşor. Conform datelor SHS, în următoarele zile, pe întreg teritoriul ţării, valorile termice vor coborî sub 5 grade Celsius, ziua, şi pînă la 6 grade de ger, noaptea.

 

Guvernul a aprobat un proiect de modificare a Legii Supreme

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege care prevede unele modificări ale Constituţiei R. Moldova și solicită Curţii Constituţionale avizarea acestuia, după care va fi transmis spre examinare Parlamentului. O primă intervenție se referă la excluderea termenului de 5 ani de numire a judecătorilor. Astfel, judecătorii vor fi numiți în funcție pînă la atingerea plafonului de vîrstă, de către Președintele R. Moldova, la propunerea CSM. De asemenea, proiectul propune completarea Constituției cu prevederea referitoare la dreptul șefului statului de a respinge o singură dată candidatura propusă de CSM.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Banca Națională a stabilit pentru joi, 23 ianuarie, un curs de 19 lei şi 56 de bani pentru un euro, cu un ban mai mult decît ieri. Dolarul american creşte cu şase bani şi ajunge la 17 lei şi 66 de bani. Leul românesc costă în continuare patru lei şi nouă bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămîn la aceleaşi valori de 72 şi, respectiv de 28 de bani.

 

Controalele au confirmat un caz de comercializare a peștelui din Cartea Roșie

Inspectorii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, însoțiți de specialiști din domeniu, au efectuat un șir de controlae inopinate la punctele de comercializare a peștelui viu. Astfel, inspectorii din cadrul STSA Chișinău, în comun cu specialiștii din cadrul Ministerului Mediului și al Serviciului Piscicol, au mers cu controale la Piața Centrala și alte piețe agroalimentare din municipiul Chișinău. În rezultatul controalelor efectuate s-au depistat 2 exemplare de pește „vîrezub” sau „Ritlus frisii”, inclus în Cartea Roșie ca fiind o specie rară. Peștele era comercializat de un singur agent economic.