REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (23 ianuarie 2019)

Guvernul îl va propune pe Ion Lazarenco la Premiul Nobel pentru Pace

Ion Lazarenco, primul om de pe glob care a reușit să traverseze înot cele șapte strîmtori, din prima încercare, va fi propus de guvern la Premierul Nobel pentru Pace. Decizia a fost anunțată de premierul Pavel Filip, în timpul întrevederii cu sportivul. Potrivit Direcţiei comunicare a executivului, premierul i-a oferit în dar tricolorul și l-a decorat cu Diploma de Onoare a Guvernului. De asemenea, premierul a înaintat candidatura lui Ion Lazarenco pentru a fi decorat cu Ordinul Republicii.

 

R. Moldov participă la forumul de la Davos

R. Moldova este interesată în extinderea dialogului politic și diplomatic cu diferite țări, fructificarea relațiilor comercial-economice și intensificarea schimburilor comerciale cu statele lumii, inclusiv cele din Asia, Golful Persic și alte zone, precum și de atragerea investițiilor străine directe în economia naţională prin sensibilizarea companiilor multinaționale. Declarația a fost făcută de către ministrul de externe Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederilor şi discuțiilor avute cu oficiali de rang înalt din diferite state și reprezentanți ai mediului de afaceri, participanți la cel mai mare Forum Economic Mondial, care şi-a deschis lucrările la Davos, Elveția.

 

Şase persoane au murit de gripă de la începutul sezonului rece

Şase persoane din raioanele Anenii Noi, Soroca, Glodeni, dar şi din municipiile Bălţi şi Chişinău au murit, de la începutul sezonului rece, în urma complicaţiilor provocate de gripă. Șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a precizat că, în majoritatea cazurilor, persoanele s-au adresat tardiv la medic, încercînd să se trateze acasă și nu au fost vaccinate contra gripei. „În perioada 1 octombrie 2018 - 20 ianuarie 2019, pe teritoriul ţării au fost înregistrate 271 cazuri de gripă, 124768 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și 6928 cazuri de infecții respiratorii acute severe”, a spus Croitor.

 

În R. Moldova va fi realizat un studiu despre tendinţele demografice

În R. Moldova va fi realizat, în premieră, un studiu care va evidenţia tendințele şi provocările demografice. Cercetarea va purta denumirea de „Generații și Gen” şi va fi elaborată cu suportul Biroului Național de Statistică (BNS), UNFPA, a Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi a Institutului Interdisciplinar de Demografie din Olanda. Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Biroului Național de Statistică (BNS), reprezentanţii Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi ai Institutului Interdisciplinar de Demografie din Olanda au semnat un Memorandum de colaborare, în vederea desfășurării studiului demografic.

 

CEC a acreditat peste 850 de observatori pentru monitorizarea alegerilor

Comisia Electorală Centrală (CEC) a acreditat în total peste 850 de observatori naționali și internaționali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie. Preşedintele CEC, Alina Russu, a specificat că, din numărul total de observatori înregistrați, 159 sînt internaționali și 700 naționali. „Cei mai mulți observatori naționali reprezintă asociația obștească „Promo-LEX”. Cererile pentru acreditarea observatorilor pot fi depuse cel tîrziu cu șapte zile pînă la scrutin, de aceea numărul acestora se va majora”, a spus Alina Russu.

 

Un investitor european a primit permisiunea BNM pentru procurarea a 63,89% din acțiunile Moldindconbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat hotărîrea privind permisiunea prealabilă pentru achiziționarea de către „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” a pachetului de 63,89 la sută din acțiunile Moldindconbank. BNM menționează că investitorul își manifestă interesul într-o perioadă oportună pentru Moldindconbank, după ce pe data de 18 ianuarie 2019, Banca Națională a efectuat ultima extindere permisă de lege cu încă trei luni a termenului de vînzare a acțiunilor nou-emise de către această bancă. „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” își propune să vină la Moldindconbank cu o echipă de manageri care au o experiență internațională bogată în domeniul bancar.