REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 ianuarie 2019)

Uniunea Europeană așteaptă ca alegerile din R. Moldova să fie corecte

Uniunea Europeană așteaptă ca alegerile din R. Moldova să fie corecte, libere și democratice. Declarația a fost făcută de ambasadorul UE în RM, Peter Michalko. „Așteptăm un proces electoral inclusiv, credibil, transparent și o campanie în care toți concurenții să aibă șanse egale de a se înregistra, de a participa la campanie și de a avea acces la mass media. Sperăm că vom avea un proces de votare fără probleme și fără excese și că vom vedea după alegeri că cei care au fost aleși vor prelua mandatele. Pentru că este important ca voința oamenilor să fie respectată”, a declarat Michalko. Alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie în vaza unui sistem electoral mixt.

 

Premierul s-a întîlnit cu președintele Adunării Parlamentare a OSCE

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu președintele Adunării Parlamentare a OSCE, George Tsereteli. Conflictul transnistrean, măsurile de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului și alegerile parlamentare au constituit principalele teme de discuție, a relatat Direcţia comunicare a guvernului. Premierul a exprimat recunoștință Adunării Parlamentare a OSCE pentru suportul acordat țării noastre. „Atunci cînd există suport, se pot obține rezultate. O să depunem eforturi consolidate pentru a menține în continuare această dinamică pozitivă”, a spus Filip. La rîndul său George Tsereteli, a confirmat disponibilitatea forului interparlamentar de a sprijini în continuare R. Moldova în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

 

Șeful statului a anunțat că nu va participa la alegerile parlamentare

Șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că nu va participa în calitate de candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie curent. „Poporul mi-a încredințat mandatul de președinte al țării și sînt obligat să îndeplinesc această datorie, fără a degreva din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare, întrucît îmi voi concentra atenția asupra activităților interne și externe pentru dezvoltarea țării. La fel, nu voi participa în campania electorală și nu voi aspira la funcția de deputat. Totodată, anunț că voi susține Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, deoarece este singurul partid care este capabil să facă schimbări și să guverneze competent și responsabil”, a spus Igor Dodon.

 

Prețurile producției industriale au crescut ușor în decembrie

Prețurile la producătorii din industrie au crescut cu 0.1 la sută în decembrie 2018 comparativ cu luna precedentă, iar rata anuală a scăzut la minus 0.1 la sută, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică (BNS). În anul 2017 preţurile producţiei industriale au sporit cu 2,3 la sută. Potrivit BNS, în decembrie, cea mai mare creștere a prețurilor, față de perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat în industria extractivă, respectiv 5,5 la sută. Cea mai mare scădere a prețurilor a fost în industria prelucrătoare (-0,2%). Pe marile grupe industriale, cel mai mare avans, 2,1 la sută, în decembrie 2018 față de perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat în industria bunurilor intermediare, în industria bunurilor de capital - cu 1,5 la sută și la activităţi şi bunuri legate de energie - cu 1,2 la sută.

 

Dosarele a 26 de interpreţi au fost acceptate pentru audiţiile live ale selecţiei naţionale Eurovision

26 de participanţi vor evolua în cadrul audiţiilor live ale selecţiei naţionale Eurovision 2019, care vor avea loc pe 2 februarie. Membrii Comitetului de organizare a show-ului naţional au verificat dosarele depuse de potențialii participanţi. Astfel, din cei 28 de interpreţi, care şi-au exprimat intenţia de a concura pentru un bilet în Tel Aviv, 26 au fost admişi la etapa audiţiilor live. Teodor Guțu, producător la TRM, a menționat că audițiile live ale pieselor înscrise în selecția națională a concursului Eurovision 2019 se vor desfășura în data de 2 februarie, ora 12:00, în studioul 2 al Moldova 1. Anul trecut, trupa DoReDos, care a reprezentat R. Moldova la etapa internaţională Eurovision Song Contest de la Lisabona, a obținut locul 10.

 

S-a dublat numărul agenţilor de patrulare care vor monitoriza sensurile giratorii şi intersecţiile din Chişinău

Cu începere de marți, 22 ianuarie, angajaţii Inspectoratului General al Poliţiei vor fi prezenţi mai mulţi ca de obicei şi vor activa în mod sporit la dirijarea traficului rutier la intersecţiile şi sensurile giratorii din capitală. Totodată, Inspectoratul General de Carabinieri va asigura prezenţa angajaţilor în preajma instituţiilor de învăţămînt, pentru a ajuta copiii şi părinţii să traverseze în siguranţă cele mai periculoase intersecţii şi treceri pentru pietoni. Oamenii legii îndeamnă participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie rutieră şi să se conformeze indicaţiilor poliţiştilor şi a reprezentanţilor Inspectoratului General de Carabinieri.

 

știgătorul maratonului în condiții extremale, Dmitri Voloșin, a primit Diploma de onoare a Guvernului

Prim-ministrul Pavel Filip s-a întîlnit cu Dmitri Voloșin, președintele organizației sportive obștești „Sporter”, cîștigătorul maratonului condiții extremale, desfășurat la 14 ianuarie curent, în Yakutia, Federația Rusă. În semn de recunoștință pentru performanțele sportivului, premierul i-a înmînat Diploma de onoare a Guvernului. Dmitri Voloșin a alergat o cursă caritabilă de 50 de kilometri, la -60 de grade Celsius, devenind primul sportiv care reușește o asemenea performanță.