REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 iulie 2021)

S-au împlinit 200 de ani de la nașterea scriitorului Vasile Alecsandri

Astăzi s-au împlinit 200 de ani de la nașterea scriitorului Vasile Alecsandri, poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. În 1859, este numit de domnitorul Alexandru I. Cuza ministru al afacerilor externe. Din 1860 se stabilește pînă la sfîrșitul vieții la Mircești, unde publică, în perioada 1862-1875, ciclul ”Pasteluri”, poezii lirice. În 1874, publică una dintre cele mai importante comedii ”Boieri și ciocoi”. Vasile Alecsandri s-a stins din viață la 22 august 1890 la Mircești, județul Iași.

 

Vladimir Beșleagă va fi omagiat la Chișinău

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” (MNLMK) organizează în zilele de 21 și 22 iulie o serie de evenimente de omagiere a scriitorului Vladimir Beșleagă, la 90 de ani de la naștere. Astfel, miercuri, la ora 16.00, instituția în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova și Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale va desfășura o nouă ediție a Miercurilor literare, cu genericul ”Vladimir Beșleagă, 90 de ani de la naștere”. Aceasta va include vernisarea expoziției de carte ”Profilul Maestrului la senectute”; omagii; înmînarea premiilor pentru Concursul Național de Eseuri, ed. a II-a: ”Vladimir Beșleagă sau literatura ca umbră a suferinței”; lansarea cărții: Vladimir Beșleagă, ”Hoții din apartamente” etc.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 89 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 5.677 de teste, fiind confirmate 89 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv două de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 258.096 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, niciunul nu e în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 279 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 53 în stare extrem de gravă. Alți 76 de pacienți au fost vindecați. În total, 251.033 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Ministerul Sănătății a lansat un concurs pentru pensionari

Ministerul sănătății, a anunțat că lansează Concursul Premiul Național pentru Vîrstnici “Pentru o viață activă la orice vîrstă”. La concurs pot participa vîrstnicii de 60 de ani și peste, care au realizat performanţe deosebite în domeniul cultural-artistic, tehnico-ştiinţific, civic, medicină, antreprenoriat, agricultură, educație, sport, tehnologii informaționale. Potrivit surse citate, doritorii de a participa la concurs pot expedia dosarele pînă la data de 10 septembrie. Comisia de examinare va analiza dosarele participanților şi va nominaliza premianţii pînă la data de 16 septembrie.

 

Primarul municipiului Chișinău întreprinde o vizită de lucru în județul Suceava

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a avut în România întrevederi cu președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, și cu primarul orașului Suceava Ion Lungu. O delegație condusă de Ion Ceban se află într-o vizită de lucru în județul Suceava, România. Potrivit unei postări pe rețelele de socializare, edilul a informat că în cadrul vizitei delegația de la Chișinău are o serie de întrevederi cu administrația locală Suceava, la care vor fi abordate subiecte ce țin de implementarea mai multor proiecte, în urma semnării Înțelegerii de dezvoltare a relațiilor de colaborare între Primăria Chișinău și Consiliul Județean Suceava. „Este vorba de discuții pe marginea unor proiecte în educație, cultură, protecție socială, economie și turism”, a specificat Ceban.

 

Autorităţile din Comrat au aprobat un plan urbanistic general al localităţii

Consiliul municipal Comrat a aprobat Planul general urbanistic al localităţii. Documentul indică unde pot fi amplasate case de locuit, instituţii comerciale, spaţii verzi etc. Potrivit primarului de Comrat, Serghei Anastasov, este vorba de un plan urbanistic general, iar unul zonal va fi elaborat aparte. “În caz de necesitate, Consiliul municipal are dreptul să intervină cu modificări în document”, a explicat Anastasov, citat de gagauzinfo.md. Edilul a specificat că, deocamdată, primăria nu eliberează autorizaţii pentru construcţii, deoarece, “în lipsa unui plan general al oraşului, construcţiile sînt interzise”.

 

Drumul de ocolire a satului Slobozia Mare a fost construit în proporție de 26%

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor au discutat cu antreprenorul Metag Inșaat Ticaret A.S. (Turcia) referitor la lucrările de construcție a drumului de ocolire a satului Slobozia Mare din raionul Cahul. Proiectul prevede construcția unui sector de drum cu o lungime de peste 18 km, care va avea 2 benzi de circulație și 2 sensuri giratorii. De asemenea, vor fi executate lucrări de construcție a terasamentelor, podețelor, trotuarelor, sistemelor de evacuare a apelor pluviale și de drenaj, instalare a 960 de indicatoare rutiere și construcție a 3 stații pentru autobuze. Lucrările de construcție a drumului de ocolire a satului Slobozia Mare din raionul Cahul au o valoare de peste 18 milioane de euro,

 

Deocamdată nu avem confirmată prezența tulpinilor Delta și Lambda

Probele recoltate de la pacienții cu forme atipice de COVID-19 au fost expediate în Germania pentru a stabili prezența sau absența noilor tulpini Delta și Lambda. Ministrul interimar a sănătății Tatiana Zatîc a declarat că deocamdată, țara noastră nu are confirmată decît prezența tulpinei Alfa (britanice). Potrivit ei, pentru a preveni aducerea virusului din alte state, autoritățile R. Moldova sporesc măsurile de restricție la traversarea frontierei de stat. Autoritățile spun că majorarea numărului de cazuri de COVID-19 din ultima perioadă are la bază nerespectarea normelor sanitare în ziua alegerilor.

 

Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cedat dolarului american 0,7 bani, iar monedei unice europene - mai mult de doi bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 21 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9764 lei pentru un dolar (+0,7 bani) și 21,1806 lei pentru un euro (+2,07 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9694 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1599 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 21 iulie, constituie: 0,6605 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3000 lei pentru 1 leu românesc și 0,2413 lei pentru 1 rublă rusească.

 

O nouă avertizare meteorologică va intra în vigoare astăzi

După cinci zile de cod galben de caniculă, după un cod galben de instabilitate atmosferică, miercuri Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță un nou cod galben, de această dată avertizîndu-ne că urmează intensificări ale vîntului pe întreg teritoriu R. Moldova. Codul galben de intensificări ale vîntului intră în vigoare miercuri, la ora 12:30 și este valabil pe durata întregii zile. Astfel, în intervalul menționat, în toată țara se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic de pînă la 15-20 m/s.