REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (21 ianuarie 2020)

AIPA a lansat o campanie de informare despre finanțarea pentru anul 2020

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, în parteneriat cu Ministerul agriculturii și cu suportul financiar al Moldova Agroindbank va desfăşura, în perioada 20-31 ianuarie, Campania de informare privind oportunitățile de finanțare pentru anul curent prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Campania va avea ca obiectiv informarea pe larg a producătorilor agricoli, reprezentanților autorităților locale despre posibilitățile de accesare a subvențiilor postinvestiționale, în avans pentru proiecte start-up, precum și subvenții în avans pentru îmbunătățirea nivelului de trai în mediul rural.

 

Au fost confirmate 26 de cazuri noi de gripă

În Chișinău au fost confirmate 26 de noi cazuri de gripă săptămîna trecută. În 25 din cele 26 de cazuri de gripă a fost constatat virusul AH1N1 și iar în alt caz a fost depistat virusul gripal de tip B. Responsabilii de la Primăria Capitalei au anunțat că pe parcursul săptămînii trecute, în Chișinău au fost raportate 1.562 de cazuri de infecții respiratorii acute, prin urmare 42 de persoane au fost internate la spital.

 

Reprezentantul Special al OSCE Thomas Mayr-Harting, va vizita R. Moldova

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, va vizita R. Moldova în perioada 21-23 ianuarie. În timpul vizitei sale, ambasadorul Thomas Mayr-Harting va avea discuții cu oficiali moldoveni de rang înalt și cu conducerea de la Tiraspol. În calitate de Reprezentant Special al Președinției albaneze a OSCE, Thomas Mayr-Harting va analiza starea de reglementare transnistreană și, împreună cu părțile, va identifica prioritățile pentru 2020.

 

Ambasadorul Japoniei își încheie misiunea diplomatică la Chișinău

Optimizarea dialogului politic bilateral, continuarea cooperării economice moldo-nipone dar și atragerea investițiilor japoneze în R. Moldova, au fost subiectele principale discutate în cadrul întrevederii ministrului Afacerilor externe Aureliu Ciocoi cu Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, în contextul încheierii misiunii sale diplomatice în țara noastră. Ministrul Ciocoi a exprimat profunde mulțumiri pentru activitatea diplomatului nipon și aportul său la consolidarea relațiilor moldo-japoneze. Șeful diplomației moldovenești a accentuat contribuția personală a ambasadorului Yoshii la promovarea asistenței pentru dezvoltare pentru R. Moldova.

 

Scriitorul Ion Ciocanu a fost omagiat la cea de-a 80-a aniversare

Criticul literar, poetul, prozatorul şi publicistul Ion Ciocanu a fost omagiat luni, 20 ianuarie, la Uniunea Scriitorilor din Moldova, la 80 de ani de la naștere. Cu această ocazie, Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a inaugurat expoziţia cu genericul „În căutarea argumentului de rigoare. Ion Ciocanu - 80 de ani de la naștere”. Expoziția cuprinde peste 120 de documente: cărți, fotografii, portrete, ziare, reviste etc.

 

Premierul a avut o întîlnire cu Christos Giakoumopoulos

Premierul Ion Chicu a avut luni o întrevedere cu membrii Grupului de lucru ad-hoc privind reforma justiției, condus de Christos Giakoumopoulos, Directorul General al Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept. Grupul de lucru a fost creat de către Consiliul Europei pentru a acorda suport R. Moldova în implementarea reformei judiciare. Prim-ministrul a mulțumit CoE pentru sprijinul oferit și a reiterat că îmbunătățirea sistemului juridic este prioritară pentru executivul R. Moldova. Șeful Delegației CoE a evidențiat necesitatea implicării active a tuturor părților interesate la etapa de elaborare a proiectului de lege privind reforma justiției.

 

Franța reconfirmă sprijinul său în colaborarea comercial-economică cu R. Moldova

Ministrul economiei Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Franței în țara noastră, Pascal Le Deunff. În cadrul discuției a fost analizat stadiul actual al relațiilor comercial-economice între cele două state, climatul investițional, precum și activitatea întreprinderilor cu capital francez care își desfășoară activitatea în R. Moldova. Excelența Sa Pascal Le Deunff, a afirmat că Republica Franceză susține în totalitate procesele de reformare și modernizare, inițiate de Guvernul de la Chișinău și este interesată în dezvoltarea relațiilor cu țara noastră pe toate dimensiunile.

 

Săptămîna curentă va fi cu temperaturi pozitive ziua şi ger noaptea

Starea vremii in săptămîna curentă nu va suferi mari schimbări faţă de ultimele şapte zile, cu excepţia faptului că în regiunile de centru şi nord sînt posibile ninsori. Prognozele specialiştilor vin să infirme meteorologia populară care prevede ger mare în perioada după sărbătoarea de Bobotează. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarele zile se aşteaptă valori termice diurne încadrate între 2-8 grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî pînă la 6 grade de ger, mai frig fiind în mod obișnuit în nordul ţării.