REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 iulie 2021)

Vinul moldovenesc va fi mai cunoscut datorită cooperării cu OIV

Brandul vinicol „Wine of Moldova. A legenda live” va fi mult mai recunoscut, iar țara noastră va deveni mai apreciată pentru producția de vinuri de calitate în întreaga lume. Acest lucru va fi posibil datorită schimbului de informații și unei colaborări mai strînse între Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), asupra căruia au convenit conducătorii celor două structuri, Cristina Frolov şi Luigi Moio. Urmare a acestei cooperări, produsele vinicole vor beneficia de toate platformele necesare pentru o vizibilitate maximă.

 

Săptămîna a început cu avertizare de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pe parcursul zilei de astăzi Cod Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată, se prevăd descărcări electrice, izolat averse puternice (15-20 litri pe metru pătrat) însoțite de grindină şi vijelie de pînă la 15-20 metri pe secundă. Vremea se va răci puţin, iar mercurul termometrelor va indica, în toată țara, valori pînă la 30 de grade Celsius, ziua, şi pînă la 25 grade - noaptea.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 61 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3.752 de teste, fiind confirmate 61 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv cinci de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate la 258.007 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, două sînt din rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 206 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 57 în stare extrem de gravă. Alte 44 de persoane au fost vindecate. În total, 250.957 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

UTM a modernizat zece laboratoare cu ajutorul UE

Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) a beneficiat de finanțare în valoare de două milioane de euro, mijloace investite în modernizarea a zece laboratoare din cadrul instituției. Banii au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin intermediul Băncii Europene de Investiții (BEI), în cadrul proiectului Livada Moldovei, care susține educația și cercetarea în domeniul horticol. În prezent, studenții Facultății Tehnologia Alimentelor și Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi au la dispoziție echipamente care le oferă un cadru optim pentru studiere, dezvoltarea aptitudinilor în timpul cursurilor practice, precum și cercetare de profil.

 

Leul s-a depreciat puțin față de dolar

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cedat dolarului american 0,62 bani, dar a cîștigat de la moneda unică europeană aproape 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 20 iulie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9694 lei pentru un dolar (+0,62 bani) și 21,1599 lei pentru un euro (-3,94 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9632 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1993 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 20 iulie, constituie: 0,6598 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,2951 lei pentru 1 leu românesc și 0,2407 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Concursul pentru fotoliul de șef al IPM a fost prelungit

Concursul pentru funcția de șef al Inspectoratului pentru Protecție a Mediului (IPM) a fost prelungit pînă joi, 22 iulie. Ministerul agriculturii a anunțat că la concurs au fost admiși doi candidați: Mihail Paciu, deputat PSRM și Vadim Stîngaci, care a deținut anterior funcția de șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului. Ccentrul EcoContact a analizat profilele lui Vadim Stîngaciu și Mihail Paciu și a ajuns la concluzia că ultimul nu corespunde cerințelor și criteriilor de accedere în funcția vacantă.

 

Moldova va găzdui în premieră o etapă a CE de rugby pe plajă

Săptămîna aceasta, Moldova va găzdui în premieră o etapă a Campionatului European de rugby pe plajă. În prima rundă a competiţiei continentale, ce se va disputa la Chişinău, vor participa 13 echipe naţionale, 6 masculine şi 7 feminine. Printre acestea se numără şi reprezentativele Moldovei. Cea masculină va juca în compania selecţionatelor similare ale Croaţiei, României, Rusiei, Turciei, Bulgariei, iar cea feminină va întîlni echipele din aceleaşi ţări, plus Letonia. Turneul din acest an se va desfăşura pe noua arenă din parcul „La Izvor” în perioada 24-25 iulie.

 

În autonomia găgăuză vor avea loc alegeri în Adunarea Populară

În autonomia găgăuză, pretendenții la funcția de deputat în Adunarea Populară de la Comrat vor putea să-și depună dosarul la Comisia electorală locală, de pe 21 iulie. Alegerile în legislativul găgăuz vor avea loc pe 19 septembrie. Inițial, scrutinul era programat pentru 16 mai, dar a fost amînat, după ce, pe 31 martie, Parlamentul R. Moldova a instituit stare de urgență în legătură cu pandemia de COVID-19. Adunarea Populară a autonomiei găgăuze are 35 de deputați aleși în circumscripții uninominale pentru un mandat de 4 ani.

 

Municipiul Cahul a semnat un nou Acord de înfrățire

Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, a avut o întrevedere cu Vergil Chițac, Primarul municipiului Constanța, în vederea stabilirii unor relații de colaborare multilaterale între municipii. Primarul de Cahul a prezentat situația și direcțiile în care se pot aplica proiectele comune în cadrul programelor regionale și transfrontaliere susținute de Uniunea Europeană. „Realizarea unor acțiuni culturale, sportive și de tineret comune, sînt doar cîteva din domeniile de cooperare”, se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului Cahul.