REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (20 ianuarie 2020)

Actorul şi umoristul Gheorghe Urschi a împlinit 72 de ani

Actorul, regizorul, umoristul şi scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, deţinător al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Național, supranumit ”regele umorului”, a împlinit sîmbătă, 18 ianuarie, 72 de ani. Gheorghe Urschi s-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Șoldăneşti. În 1970 a absolvit Şcoala de Teatru „Boris Şciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul Republican pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”. A jucat în multe piese de teatru şi a regizat zeci de spectacole. A devenit vestit şi datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum şi concertelor susţinute prin satele Moldovei.

 

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit Botezul Domnului sau Boboteaza

Creștinii ortodocși de stil vechi au sărbătorit duminică, 19 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza. În acest mod este consemnat momentul în care Mîntuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vîrsta de 30 de ani. Cu această ocazie, un sobor de preoţi de la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din centrul capitalei, în frunte cu Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, a oficiat Sfînta Liturghie şi a sfinţit apa (a făcut aghiasma). Astfel de ritualuri au loc în toate bisericile ortodoxe de stil vechi din ţară.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu un grup de veterani

Prim-ministrul Ion Chicu a ieșit sîmbătă, 18 ianuarie, în fața unui grup de veterani ce a venit să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale. Premierul a invitat liderii protestatarilor la o discuție în clădirea executivului. Reprezentanții veteranilor au înaintat un set de cerințe social-economice. Premierul Chicu a informat veteranii despre resuscitarea Consiliului Național pentru problemele veteranilor de război, conducerea căruia a fost preluată de Victor Gaiciuc, ministru al Apărării. Această platformă este menită să colecteze problemele și propunerile referitoare la îmbunătățirea nivelului de viață al veteranilor, după care să elaboreze și promoveze soluții la nivel de guvern.

 

Un fotograf japonez și-a expus lucrările la Chișinău

O expoziție a fotografului din Japonia Yuki Seli a fost inaugurată la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Directorul instituției, Tudor Zbîrnea a menționat că autorul prezintă o serie de lucrări cu totul inedite. ”Este o tentativă de a intra în microcosmosul unor lucruri absolut vizibile în realitate, pe care ne lasă să interpretăm noi imaginea pe care o reprezintă fiecare fotografie. Este un mod de a privi lumea prin niște fascicule de lumină”, a subliniat directorul instituției.

 

La Cahul a fost lansat Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”

Uniunea Europeană a lansat la Cahul, prima dintre cele două inițiative în cadrul noului program „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Dintr-un buget total de 23,3 mln de euro, UE investește 22,8 mln pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni. Inițiativa EU4Cahul va implica în perioada 2019-2025 municipiul Cahul și localitățile sale învecinate din raion. Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în R. Moldova.

 

O misiune a FMI va efectua o vizită în Republica Moldova

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru R. Moldova, Ruben Atoyan, se va afla la Chișinău în perioada 22 ianuarie – 5 februarie 2020. Potrivit unui comunicat al FMI, delegația instituției financiare va purta discuții cu autoritățile moldovene referitor la politicile economice și financiare, în vederea pregătirii unui nou program de suport financiar. Misiunea FMI va lua în calcul ultimii indicatori de dezvoltare economică și progresele obținute de autorități în implementarea programelor de asistență.

 

Avertizarea de gheaţă subţire rămîne în vigoare pînă pe 24 ianuarie

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a extins pînă pe 24 ianuarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice, în urma gerului nocturn. Potrivit hidrologilor, “în rîurile mici, cursurile de apă şi bazinele acvatice din țară se va menţine formarea de gheaţă - la mal şi năboi, iar pe unele bazine acvatice se va păstra podul de gheață”. Gheața este subțire, ieșirea pe ea prezintă pericol, în acest sens salvatorii atenţionează populaţia să dea dovadă de prudenţă.