REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (2 august 2021)

Creştinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfîntul Ilie

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi ridicarea la cer a Sfîntului Mare Proroc Ilie. Potrivit tradiţiei, în această zi se mănîncă mere, pere şi castraveţi cu miere. Iar în multe localităţi este zi de hram. Sfîntul Ilie este considerat unul dintre cei mai importanţi proroci, dar şi un mare făcător de minuni şi aducător de ploi pe timp de secetă.

 

MSMPS a anunțat lista statelor pentru care se impune regimul de carantină

Ministerul sănătății a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea pe teritoriul R. Moldova. Aceasta conține 63 de țări și intră în vigoare luni, 2 august. Potrivit MSMPS, lista a fost elaborată în conformitate cu decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și va fi valabilă șapte zile. În noua listă au fost incluse și țări unde muncesc conaționali de-ai noștri, printre care Spania, Portugalia, Olanda, Rusia, Irlanda, Franța și Marea Britanie.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 71 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3.493 de teste, fiind confirmate 71 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate la 259.549 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, niciunul nu este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 266 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 58 în stare extrem de gravă. Alte 53 de persoane au fost vindecate. În total, 252.104 bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

BNM întreprinde măsuri antiinflaționiste

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis cu vot unanim majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale pînă la 3,65 la sută anual. Totodată, se vor mări cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobîndă la creditele și la depozitele overnight - pînă la 6,15 și, respectiv, pînă la 1,15 la sută anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămîne același.

 

Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni va sta 30 de zile în arest

Arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și șeful întreprinderii municipale Biroul Proiectări, Prospecțiuni și Servicii CriPSer vor sta cîte 30 de zile în arest preventive. Potrivit CNA, în dosarele de la Criuleni este cercetat pentru mită și un inspector al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor. Acesta este suspectat de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea de mită in valoare de 1 250 de euro pentru a nu indica în actul de revizie neregulile depistate la inspectarea IM Biroul de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii "CriPSer" al Consiliului raional Criuleni.

 

Codul galben de caniculă a fost prelungit pînă pe 2 august

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit pînă luni, 2 august, inclusiv, Codul galben de caniculă. Conform meteorologilor, în acest interval, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge 35°C. Noaptea mercurul termometrelor va ajunge la 23 de grade Celsius. În această perioadă, sînt posibile şi ploi cu descărcări electrice. Precipitații se așteaptă preponderent în nordul ţării.

 

ANSA atenţionează asupra procurării alimentelor în perioada caniculară

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) amintește consumatorilor să fie prudenţi pe vreme caniculară și prezintă unele recomandări pentru a evita riscul procurării şi consumului produselor alimentare neconforme în această perioadă. „Canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Băuturile şi mîncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la cîteva ore de la consum. Cele mai periculoase alimente asociate cu apariţia unor afecţiuni digestive, în special pe timpul verii, sînt carnea, mezelurile, ouăle, lactatele, peștele”, indică ANSA.

 

CNAS finanţează prestaţiile sociale conform graficului

Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că a finanţat prima tranşă a pensiilor şi alocaţiilor sociale în valoare de 42 mln lei pentru luna august. Pe parcursul lunii, conform graficului, vor fi transferate mijloace băneşti în sumă de două miliarde lei pentru finanțarea plății pensiilor, suportului financiar, indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, alocaţiilor, indemnizaţiilor pentru familiile cu copii, indemnizaţiilor de maternitate, compensaţiilor, ajutorului de şomaj, celui social, ajutorului de deces etc., a precizat Direcţia comunicare şi relaţii cu publicul a instituției.

 

Banca Națională a României va oferi consultanță în domeniul bancar

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România a anunțat că va implementa un proiect de asistență tehnică instituțională în domeniul bancar în R. Moldova. Ministerul român a specificat că a cîștigat, la Comisia Europeană, un proiect twinning în valoare de 1,72 de milioane de euro în care va oferi asistență Băncii Naționale a Moldovei și Comisiei Naționale a Pieței Financiare din R. Moldova pentru sprijin în implementarea reformelor legate de Acordul de asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător DCFTA /AA.