REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (19 aprilie 2021)

Săptămîna vine cu ploi însoțite cu descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorologic al R. Moldova a anunțat că, în următoarele zile, în majoritatea regiunilor se vor înregistra temperaturi de la +15°C pînă la +18°C în timpul zilei și +7°C în timpul nopții. În unele regiuni se vor înregistra precipitații cu descărcări electrice. Luni, marți și miercuri va ploua în toată țara. Joi, 22 aprilie, în toată țara se așteaptă zi cu soare. Iar vineri se vor înregistra, la fel, temperaturi de pînă la +18°C. Vîntul va sufla 3-8 metri pe secundă, presiunea atmosferică normală. La sud temperaturile sînt cu un grad mai mari față de centru și două față de nord. Atît în centru, cît și la sud va ploua.

 

Un nou lot de vaccinuri din partea COVAX a ajuns în R. Moldova

R. Moldova a primit sîmbătă încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin Facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Lotul actual va aduce numărul de doze primite de Moldova prin COVAX în primul trimestru al anului 2021 la 86.970. Livrările COVAX vor continua în lunile și săptămînile următoare, cu peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech care vor fi expediate pînă la sfîrșitul lunii iunie. Platforma COVAX a lansat recent și un mecanism de partajare a costurilor, prin care R. Moldova va procura peste 2 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 403 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2920 de teste, fiind confirmate 403 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 245.897 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, din numărul total de cazuri, 5 sînt lucrători medicali: medici - 1, asistenți medicali - 4. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2790 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 263 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 5104 persoane, iar 16 061 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 1145 de persoane au fost vindecate. În total, 231 235 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Termenul de depunere a declarațiilor pentru conducătorii întreprinderilor bolnavi de COVID-19 va fi prelungit

Termenul de depunere a declarațiilor și dărilor de seamă și termenul de stingere a obligațiilor de achitare a impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii va fi prelungit cu 20 de zile, în cazul în care conducătorul întreprinderii sau o altă persoană împuternicită de acesta se află în concediu medical în legătură cu tratamentul COVID-19.Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Legislativ. Perioada de aplicabilitate a legii se propune pe durata stării de urgență în sănătate publică și a stării de urgență. Adoptarea acestuia va necesita aprobarea de către Serviciul Fiscal de Stat a formularului cererii de prelungire.

 

O expoziție a pictoriței Galina Vieru a fost deschisă la un spital din Chișinău

La Spitalul Clinic Republican din capitală a fost deschisă ieri expoziția personală de pictură cu genericul ”Lumea din halatul alb” a artistului plastic Galina Vieru. Expoziția cuprinde 20 de lucrări, cu tematici diferite dar din același context: arhitectura verniculară, naturi statice cu ie, compoziții figurative, toate acestea avînd în comun elemente din ornamentul, cromatica și peisajul tradițional. Șeful secției Neurochirurgie, Eduard Eftodi a afirmat că expoziția ”Lumea din halatul alb” este foarte frumoasă și relevantă. ”Aceasta este ca o poezie în care fiecare vede ceea ce simte. Este ca o terapie pentru colaboratorii instituției noastre”, a constatat Eduard Eftodi.

 

Un avion de dimensiuni mici s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

În după-amiaza zilei de ieri la Vadul lui Vodă s-a prăbușit un avion de dimensiuni mici, la bordul căruia se aflau două persoane. Acestea nu au suferit leziuni grave. Potrivit primelor informații aeronava a căzut după ce aceasta a decolat la o înălțime de 200-300 de metri. În urma impactului, nu s-a produs explozie sau incendiu. Pentru asigurarea securității antiincendiare, pompierii și-au desfășurat activitatea. În urma incidentului persoanele au primit îngrijiri medicale necesare, acordate de serviciul medical ajuns la fața locului.

 

Autoritățile au interzis parcarea mijloacelor de transport în scuarul Circului

În scuarul Circului nu mai este permisă parcarea mașinilor și nici a autobuzelor care staționau. Despre aceasta a anunțat edilul capitalei, Ion Ceban. Potrivit lui Ceban pentru această zonă este prevăzut un proiect de reabilitare, realizat în comun cu autoritățile din Sankt Petersburg. „Sîntem în căutarea finanțelor. Îmi pare rău că acest loc nu a fost valorificat pentru locuitori!”, a menționat primarul capitalei.

 

La începutul unei noi săptămîni leul moldovenesc s-a mai depreciat în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a cedat dolarului american 2,5 bani, iar monedei unice europene – aproape 8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 19 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8985 lei pentru un dolar (+2,54 bani) și 21,4595 lei pentru un euro (+7,89 bani), în timp ce în perioada 16-18 aprilie acesta a fost egal cu 17,8731 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3806 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 19 aprilie, constituie: 0,6396 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3564 lei pentru 1 leu românesc și 0,2360 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Angajații HoReCa cer autorităților să îi includă în etapa a doua de vaccinare anti COVID-19

Angajații restaurantelor și cafenelelor cer să fie incluși și ei în a doua etapă a campaniei de vaccinare anti COVID – 19. Reprezentanții HoReCa se plîng că pandemia a lovit crunt în acest sector și speră ca vaccinul să fie colacul de salvare pentru ei. Aceștia mai solicită ca programul de activitate a localurilor să fie prelungit pînă la ora 22:00 și să fie permisă organizarea evenimentelor festive în baza unui test rapid negativ al oaspeților.

 

Căldura în apartamentele din Chișinău va fi deconectată

Începînd cu ziua de luni, 19 aprilie, se declară închis sezonul termic 2020-2021 pentru toți consumatorii din municipiul Chișinău. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Primăriei. Autoritățile Capitalei au argumentat că în legătură cu stabilirea pe parcursul a 3 zile consecutiv a unei temperaturi medii ce depășește 10˚C între orele 18:00-06:00, va fi sistată căldura în apartamente. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Ilie Ceban.