REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 ianuare 2019)

Bustul poetului Dumitru Matcovschi va apărea pe Aleea Clasicilor

Bustul poetului basarabean Dumitru Matcovshi va fi edificat pe Aleea Clasicilor din centrul Chişinăului. O decizie în acest sens a fost adoptată de Consiliul Municipal Chişinău. Astfel, potrivit hotărîrei CMC se alocă Î.M. “Direcţiei Construcţiei Municipale” mijloace financiare pentru realizarea lucrărilor de şantier, executarea piedistalului şi instalarea bustului, inclusiv a lucrărilor de amenajare a teritoriului din apropiere, în baza devizului de cheltuieli.

 

Ministrul de externe din România întreprinde o vizită în R. Moldova

La invitația ministrului de externe, Tudor Ulianovschi, joi, 17 ianuarie, în R. Moldova, cu o vizită de lucru se va afla ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleşcanu. În cursul întrevederilor de la Chișinău vor fi discutate aspectele cooperării bilaterale între R. Moldova și România. Interlocutorii vor aborda și subiectele legate de implementarea de către R. Moldova a prevederilor Acordului de Asociere RM-UE, contribuţia şi rolul țării noastre în cadrul Parteneriatului Estic etc. Miniștrii Tudor Ulianovschi și Teodor Meleşcanu vor susține declaraţii de presă.

 

Problemele din domeniul științei au fost abordate la guvern

Problemele din domeniul științei, precum și metodele de soluționare ale acestora au fost abordate în cadrul întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei (AȘM). Potrivit Direcţiei comunicare a executivului, în cadrul ședinței, Pavel Filip a accentuat importanța mediului științific pentru țara noastră, dezvoltarea acestuia fiind asigurată, în prezent, prin implementarea reformei în domeniul ştiinţei şi inovării. În timpul discuției, au fost abordate probleme ce țin de reorganizarea domeniului de cercetare și inovare, dar și a Academiei de Științe. Filip a fost informat că la 24 ianuarie curent va avea loc Adunarea generală a AȘM, la care se va da start concursului pentru alegerea noului președinte al Academiei.

 

R. Moldova solicită Ucrainei cooperare în problema protecţiei rîului Nistru

Autorităţile de resort din R. Moldova vor solicita de la partea ucraineană rapoartele cu privire la calitatea solurilor din oraşul Caluș, situat pe malul rîului Nistru, şi repetat vor cere Documentul de expertiză ecologică a Complexului Hidroenergetic Nistrean în perioada sovietică. Declarații în acest sens a făcut Valentina Ţapiş, secretar de stat pe probleme de mediu la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM). Radu Cazacu, șef adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, a menţionat că se mizează pe receptivitatea şi cooperarea părţii ucrainene, deoarece „R. Moldova și Ucraina sînt parte a Convenției privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în context Transfrontalier, adoptată la Espoo, care este o organizație internațională ca reglementează evaluarea impactului asupra mediului în situația în care un anumit proiect are impact transfrontalier”.

 

Serviciul Vamal urmează să deschidă trei zone noi de control vamal

Trei zone noi de control vamal (ZCV) urmează a fi deschise în acest an. Construcția acestora a fost deja inițiată, iar pentru finalizarea lucrărilor au fost alocate 12,7 milioane de lei. Potrivit Serviciului Vamal, noile zone se vor afla în apropierea posturilor de frontieră Sculeni, Costești și Giurgiulești. Astfel, toate procedurile vor fi efectuate în zonele de control vamal, iar în punctul de trecere va fi realizată doar înregistrarea traversării și autorizarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală. Totodată, au fost începute demersurile pentru construcția a trei terminale vamale în Chișinău, Bălți și Cahul.

 

R. Moldova va avea un plan investițional european

Comisia Europeană și Banca Mondială au elaborat un Plan investițional pentru dezvoltarea rețelelor transeuropene de transport (TEN-T). Acesta este destinat țărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv R. Moldova, și are o valoare de 13 miliarde de euro. Planul investițional identifică proiectele prioritare din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, R. Moldova și Ucraina. Potrivit Comisiei Europene, banii vor fi utilizați pentru construcția și reabilitarea a 4800 de km de drum sau de cale ferată, a 6 porturi și 11 centre logistice, precum și a punctelor de trecere a frontierei.