REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 mai 2019)

Muzeul Parlamentului îşi va deschide uşile pentru publicul larg la 18 mai

Pentru al treilea an consecutiv, Parlamentul R. Moldova participă la Noaptea Europeană a Muzeelor cu un program special. Muzeul Parlamentului își va deschide ușile pentru publicul larg la orele 12:00, 14:00 și 16:00. Potrivit serviciului de presă al legislativului, accesul în clădirea parlamentului se va face în baza buletinului de identitate, fără a fi necesară o programare prealabilă. Tot sîmbătă, 18 mai, în scuarul legislativului va fi prezentată publicului colecția de mașini de epocă a parlamentului.

 

Peste 6000 de mame au primit indemnizații majorate la nașterea copilului

În primele trei luni ale acestui an au fost acordate peste 6000 de indemnizații majorate la nașterea copilului. Potrivit datelor Ministerului sănătăţii, începînd cu 1 ianuarie a fost majorat cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului, atît pentru primul copil, cît şi pentru copilul următor, care în prezent constituie 6303 lei. De asemenea, a fost majorată indemnizația lunară pentru creșterea copilului pînă la vîrsta de 3 ani de la 540 la 640 lei și indemnizația lunară de suport pentru creștere pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni de la 270 lei la 320 lei.

 

Euro se ieftinește

Moneda unică europeană se ieftinește joi, 16 mai cu șase bani și costă 20 de lei și 07 bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Totodată, dolarul american își păstrează prețul înregistrat ieri, - de 17 lei și 93 de bani. Potrivit ratelor oficiale de schimb valutar, leul românesc se ieftinește cu un ban și are o cotație oficială de 4 lei și 21 de bani. Neschimbată rămîne valoarea hrivnei ucrainene și a rublei rusești. Ultima costă 27 de bani, iar hrivna are un preț de 68 de bani.

 

Lucrările de termoizolare a Spitalului pentru copii vor fi finalizate pînă la sfîrșitul verii

Lucrările de termoizolare și instalare a panourilor solare la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 din capitală vor fi finalizate pînă la 31 august curent. Primarul general interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu s-a deplasat la fața locului pentru a vedea cum decurg lucrările. Proiectul prevede termoizolarea fațadelor, a acoperișului, precum și instalarea panourilor solare pentru prepararea apei calde menajere. Acesta este finanțat de Fondul de eficiență energetică cu 5 milioane de lei. De asemenea, Primăria municipiului Chișinău a alocat 1,6 milioane de lei.

 

Tendința de creștere mai puternică a exporturilor decît cea a importurilor s-a menținut și în luna martie

Exporturile au devansat ca ritm de creştere importurile de circa 3,5 ori, în luna martie, și s-au menținut pe tendința înregistrată în primele două luni ale anului 2019. Biroul Național de Statistică (BNS) anunță că importurile de mărfuri în R. Moldova s-au majorat în primul trimestru cu 2,9 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, însă exporturile au accelerat puternic, avansînd cu 8,1 la sută. Este o tendință inversă celei înregistrate în 2018, cînd pe parcursul anului exporturile s-au majorat cu 11,6 la sută, iar importurile au crescut cu 19,3 la sută.

 

AIPA a autorizat spre plată subvenții de circa 65 mln lei pentru agricultori

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a acceptat pînă în prezent dosarele depuse de 440 de fermieri care vor primi subvenții pentru dezvoltarea afacerilor agricole în sumă de 64,4 mln lei. În total, Agenția a recepționat 887 cereri de sprijin financiar, cu aproape 10% mai mult comparativ cu numărul de dosare recepționate în perioada similară a anului trecut. Cele mai multe cereri de subvenționare sînt pentru achiziția de tehnică și utilaj agricol.