REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 octombrie 2021)

ANRE a aprobat Metodologia de calcul a prețurilor la produsele petroliere

ANRE a aprobat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Documentul include obligativitatea agenților economici să raporteze Agenției toate prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere care urmează a fi aplicate în ziua/zilele următoare. Acestea urmează a fi raportate în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, pînă la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice elaborate și gestionate de către ANRE.

 

Chișinăuienii vor primi ajutor pentru plata facturilor la căldură

Unii locuitori ai capitalei vor putea primi, și în acest an, un ajutor financiar pentru a achita facturile pentru resursele energetice consumate. Regulamentul privind acordarea ajutorului financiar pentru categoriile defavorizate a fost aprobat marți de CMC. Șeful Direcției generale locativ comunale a Consiliului Municipal Chișinău, Ion Burdiumov, a declarat că pentru sezonul rece al acestui an este planificat ajutor financiar pentru 21 500 de locuitori ai capitalei, în valoare de circa 52 milioane de lei.

 

A fost lansată o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ a lansat o campanie de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului. Campania se va desfășura pe tot teritoriul țării. Angajații IGSU vor merge prin mai multe gospodării particulare pentru a informa cetățenii despre riscurile nerespectării bazelor securității vieții atunci cînd gospodarii prepară vin de casă. În anul 2020, în urma intoxicației cu dioxid de carbon au avut de suferit trei persoane.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1542 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost efectuate 6 015 teste, fiind confirmate 1542 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din cazurile noi, 41 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, sînt internate 2349 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 191 în stare extrem de gravă și 23 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 28 decese provocate de COVID-19.

 

Coraportori ai APCE vor sosi la Chișinău

Coraportorii Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei vor efectua o vizită de documentare în țara noastră. Oficialii se vor afla la Chișinău pînă la 16 octombrie curent. Pe agenda discuțiilor se regăsesc subiecte ce țin de ultimele evoluții politice din țară, planul de acțiuni ale Guvernului, agenda de reforme, dar și procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

 

Sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică

În perioada 7-10 octombrie, oamenii legii au verificat dacă agenții economici respectă măsurile de sănătate publică. 41 de agenți economici, din totalul celor 64 inspectați, au admis încălcări. Controalele au vizat cluburi de noapte, ringuri de dans, zone de agrement. Potrivit datelor INI, acestea plasează anunțuri de publicitate și invitații la diverse manifestări cultural-distractive, prin intermediul rețelelor de socializare, deși aceasta contravine prevederilor legale.

 

A fost lansat un program de investiții pentru universități și colegii

Nouă universități și șase colegii pedagogice din țară vor primi finanțare în cadrul Proiectului Învățămîntul Superior din Moldova. Dosarele pentru concurs pot fi depuse pînă la 13 decembrie 2021. Astfel, fiecare dintre instituțiile de învățămînt superior eligibile va putea beneficia de 2,15 mln de euro, iar fiecare colegiu - de maximum 900 mii de euro. Banii vor putea fi utilizați pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor și centrelor de cercetare. Proiectul se va încheia în 2025, valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia fiind de 35,7 mln de euro.

 

Leul își continuă aprecierea față de euro

Moneda națională își va continua, în următoarele două zile, aprecierea față de moneda unică europeană. Cea din urmă se va ieftini cu trei bani și va avea un preț oficial de 20 de lei și 07 bani. Dolarul va rămîne la nivelul de 17 lei și 37 de bani. Pentru leul românesc, BNM a stabilit o cotație de 4 lei și 05 bani, în scădere cu un ban. Hrivna își va păstra prețul de 65 de bani. Aceeași tendință o va avea și rubla rusească, care va rămîne la valoarea de 24 de bani.