REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 martie 2019)

R. Moldova a exportat o cantitate record de mere în Rusia

În luna ianuarie 2019, exportul de mere din R. Moldova în Federația Rusă a atins cote maxime. În doar primele 30 de zile ale anului, din țara noastră au fost exportate circa 27,7 mii tone de mere proaspete pe piața rusă, ce a dus la creșterea indicelui față de 2018 cu 8 %. Astfel, volumul livrării soiurilor de mere din R. Moldova către Rusia în luna ianuarie a fost în continuă ascendență trei ani la rînd.

 

Șeful statului a promulgat o parte dintre legile aprobate prin asumarea răspunderii guvernului

Șeful statului Igor Dodon a anunțat că a promulgat o parte dintre cele nouă legi aprobate la 7 martie curent prin angajarea răspunderii guvernului în fața parlamentului. Igor Dodon a precizat că a identificat legile cu impact social și le-a promulgat în regim de urgență. Printre acestea se numără legea care prevede acordarea unui suport unic în sumă de 600 lei pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat, legea prin care a fost modificat mecanismul de indexare a pensiilor și legea care prevede intensificarea măsurilor de protecție socială a persoanelor cu merite deosebite față de stat.

 

ANSP a anunțat că minorii din Tohatin s-au infectat cu norovirusuri

Cei 11 copii din Tohatin, municipiul Chișinău, care au ajuns săptămîna trecută la spital au fost infectaţi cu norovirusuri. Anunţul a fost făcut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) după investigarea probelor biologice. Conform sursei citate, norovirusurile sînt un grup de viruşi foarte contagioși care cauzează vome și diaree. Infecţia se transmite fie direct, de la persoană la persoană, pe cale fecalo-orală, sau posibil aerogenă, fie indirect, prin alimente contaminate şi prin apă. Săptămîna trecută, mai mulți copii din Tohatin au ajuns la spital după ce au acuzat diaree şi vomă.

 

Cinci membri ai unui grup infracțional au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare

Cinci membri ai unui grup infracţional cu vîrste cuprinse între 40 şi 50 ani au fost condamnaţi la şapte ani de închisoare pentru cultivarea, distribuirea, păstrarea şi înstrăinarea drogurilor în proporții mari. Potrivit Procuraturii, cei şase membri ai grupului, inclusiv o femeie şi-au transformat apartamentele din oraşul Cahul în laboratoare clandestine destinate cultivării plantelor de cînepă, procurînd și instalînd în ele utilaje moderne, care au permis creșterea într-un timp foarte scurt a plantelor de Cannabis.

 

Statul va finanţa mai multe operaţii de cataractă

Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) a finanţat, în anul 2018, mai mult de 4000 de operaţii de cataractă, numărul va creşte cu încă 1500 în anul curent. Potrivit datelor CNAM, în anul trecut pentru operațiile de cataractă din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate în jur de 40 de milioane 330 de mii de lei, cu circa patru milioane mai mult comparativ cu 2017. Costul mediu al unui caz tratat constituie aproape 10 mii de lei, sumă ce include şi cheltuielile pentru consumabile.

 

Gripa a mai făcut o victimă

Un bărbat în vîrstă de 53 ani, din raionul Leova, a murit de gripă. Numărul deceselor provocate de acest virus de la începutul sezonului rece a atins cifra de 30. Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în perioada 1 octombrie 2018-4 martie 2019, în ţară au fost înregistrate 2023 cazuri de gripă şi 226 223 cazuri de infecţii respiratorii acute. Totodată, în această perioadă s-au înregistrat 30 cazuri de deces, confirmate cu prezența virusului gripal A(H1N1).

 

Lucrările de construcție a canalizării în orașul Ialoveni vor fi reluate

Pînă la finele lunii martie urmează să fie reluate lucrările în cadrul proiectului „Apeduct magistral pentru localitatea Bardar, Ruseștii Noi (faza 2) și rețele de canalizare pentru oraşul Ialoveni". Etapele de lucru au fost examinate la o întrunire de la Agenţia de Dezvoltare Regională Centru, cu participarea autorităţilor şi responsabililor de realizarea programului. După finalizarea acestui subproiect, circa 1700 de locuitori ai orașului Ialoveni vor avea acces la sistemul de canalizare reconstruit.