REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 iulie 2020)

Repararea și modernizarea drumurilor naționale va fi extinsă cu 57 de km

Proiectele de reparare și modernizare a unor drumuri naționale vor fi extinse cu 57 de km, conform unei hotărîri de Guvern. Decizia Executivului prevede declararea utilității publice de interes național a lucrărilor de reabilitare şi extindere a drumurilor publice naționale: M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina – 19 km, R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România – 1 km, R6 Chișinău – Orhei – Bălți – 13 km, R14 R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina – 9 km, R26 Bender – Căușeni – Cimișlia – 15 km.

 

Meteorologii au anunțat Cod galben de vînt

Meteorologii au emis Cod galben de vînt. Acesta este valabil pentru întreg teritoriul țării, din seara zilei de duminică și pînă la amiaza zilei de luni, 13 iulie, ora 12.00. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în acest interval, se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic în rafale de pînă la 15-20 m/s. Totodată, timpul se va răci simțitor și sînt așteptate ploi.

 

Starea de urgenţă în sănătate publică a fost extinsă pînă la 31 iulie

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a decis în şedinţa din 10 iulie să prelungească starea de urgenţă în sănătate publică pînă la data de 31 iulie 2020. Hotărîrea a fost determinată de situaţia pandemică care, deocamdată rămîne a fi critică. Odată cu extinderea stării de urgenţă în sănătate publică se menţin şi unele interdicţii ce ţin de intrarea străinilor în Republica Moldova; desfăşurarea ceremoniilor; activitatea instituţiilor preşcolare, taberelor de odihnă, cluburilor de noapte, discotecilor, parcurilor de distracţii, zonelor de agrement. Totodată, din 16 iulie, în sălile de sport va fi permis duşul. De asemenea, din 16 iulie va fi reluată etapizat activitatea centrelor de reabilitare, inclusiv instituţiilor balneo-sanatoriale.

 

R. Moldova va primi 30 de milioane de euro din partea UE

Comisia Europeană a aprobat debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru R. Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară pentru Moldova, prima tranșă în valoare de 30 de milioane de euro fiind acordată în octombrie 2019. Tranșa a doua este alcătuită din 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 de milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobîndă scăzută. Programul este destinat pentru a ajuta Moldova în acoperirea nevoilor sale de finanțare externă.

 

Guvernul va susţine localităţile care au suferit în urma calamităţilor

Comisia Naţională pentru Situaţii Excepţionale a decis să acorde ajutor localităţilor care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale din ultima perioadă. Mai exact, este vorba de alocarea unui ajutor din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru localităţile Basarabeasca; Lipcani; Hansca, Pojăreni, Costeşti, Ţîpala, Horeşti (Ialoveni); Cetireni (Ungheni); Chiştelniţa, Sărătenii Vechi şi Leuşeni (Teleneşti). ”Între timp continuă recepţionarea solicitărilor de ajutor pentru că mai multe localităţi au fost afectate. Or, imediat cum aceste cereri sînt prelucrate, fiind evaluată partea financiară, se iau deciziile respective”, a relevat premierul Ion Chicu.

 

În Moldova au fost confirmate 174 de cazuri de infectare cu COVID-19

Alte 174 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate duminică în Republica Moldova, dintre care șase în regiunea transnistreană. Toate cazurile sînt cu transmitere locală. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 19 382 de cazuri. Din numărul total de cazuri noi, 18 sînt lucrători medicali. Pînă în prezent, 12 667 de persoane au fost tratate de COVID-19. Totodată, a fost înregistrat un nou deces: un bărbat de 61 de ani din municipiul Cahul. Numărul persoanelor decedate de COVID-19 a ajuns la 642.

 

Legislația electorală ar putea fi modificată

Un proiect de lege pentru modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale a fost votat de legislativ în prima lectură. Documentul prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 pînă la 20.00 și nu între orele 07.00-21.00 cum este în prezent. Totodată, se propune introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni. De asemenea, sînt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.

 

Un bărbat a fost reținut de CNA după ce a încercat să mituiască un polițist de frontieră

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Potrivit Serviciului de presă al CNA, suspectul ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de Frontieră 100 de dolari pentru ca polițistul să nu-l sancționeze pentru trecerea ilegală a frontierei de stat. Polițistul de frontieră a sesizat DGT Sud a CNA despre tentativa de corupere, denunțînd propunerea mitei. În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru corupere activă, iar dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă pînă la 5 ani de detenție sau amendă penală de pînă la 150 mii lei.

 

Un moldovean de 30 de ani, plecat la muncă în Israel, s-a înecat în Marea Mediterană

Un bărbat în vîrstă de 30 de ani, originar din R. Moldova, s-a înecat în Marea Mediterană, în timp ce era plecat la muncă în Israel. Acesta a fost găsit pe litoral, în orașul Așdod din Israel. Victima, împreună cu un prieten, la fel un moldovean, a mers la scăldat. Cei doi au fost luați de un curent puternic de apă. Amicul victimei a reușit să iasă la mal, însă bărbatul de 30 de ani a fost tras de ape. Prietenul victimei a alertat salvatorii. În cîteva ore, corpul bărbatului a fost descoperit pe mal.