REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 martie 2019)

A fost anunţat Cod Galben de poluare în municipiile Chişinău şi Bălţi

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat Cod Galben de poluare sporită în municipiile Bălţi şi Chişinău. Conform datelor Serviciului, intensificările vîntului de pînă la 18-23 m/s au cauzat majorarea concentraţiilor de suspensii solide (praf total) în aer. „Praful şi materialul antiderapant, spulberat de vînt, va polua semnificativ aerul atmosferic, în special în municipiile Bălţi şi Chişinău şi poate afecta organele sistemului respirator şi cardio-vascular la oameni”, indică surse de la SHS.

 

Prețurile în R. Moldova au crescut nesemnificativ în februarie

În februarie preţurile în R. Moldova s-au majorat în medie cu 0,4 faţă de 1,3% în ianuarie, iar inflaţia anuală (februarie 2018 – februarie 2019) a constituit 2,4%. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în februarie, produsele alimentare s-au scumpit în medie cu 0,8%, mărfurile nealimentare – cu 0,1%, iar serviciile – cu 0,2%. Dintre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit fructele (4,8%) şi legumele proaspete (4,6%).

 

Salvatorii au intervenit în mai multe locaţii din Bălţi pentru a înlătura consecinţele vîntului puternic

Salvatorii au intervenit pe mai multe adrese din Bălţi pentru a înlătura consecințele vîntului puternic. Ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a specificat că salvatorii au fost solicitați pentru a interveni pe strada Victoriei din Bălți, unde mai multe foi de ardezie de pe un bloc de locuit au căzut. Totodată, de intervenția salvatorilor a fost nevoie și pe strada Ștefan cel Mare din același oraş, unde din cauza vîntului o porțiune de pe acoperișul unui bloc risca să afecteze trecătorii și localnicii.

 

Peste o sută de cîini fără stăpîn din capitală au fost sterilizați

Circa 140 de cîini fără stăpîn au fost sterilizați în capitală în perioada 7-10 martie curent. Intervențiile au fost efectuate de cinci medici veterinari români, aflați săptămîna trecută într-o misiune la Chișinău. Acțiunea s-a desfășurat la Centrul municipal de sterilizare a populației canine. Animalele supuse intervențiilor au fost ulterior eliberate. Pe lîngă acțiunile de sterilizare, experții români au desfășurat sesiuni de instruire pentru medicii veterinari din țara noastră.

 

Silvicultorii vor spori paza pădurilor împotriva incendiilor

Agenţia „Moldsilva” a anunţat că va intensifica măsurile de pază a fondului forestier naţional, în legătură cu temperaturile ridicate asociate cu vînt puternic, în stare să provoace incendii în pădure. În acest context, Agenţia a stabilit și va aplica o serie de măsuri cu rolul de a preveni declanșarea incendiilor în păduri. Din acestea fac parte patrularea intensivă a fondului forestier, în special în zonele şi perioadele cu risc sporit, asigurarea măsurilor operative de stingere a focului şi dotarea, completarea subdiviziunilor silvice cu mijloace antiincendiare necesare.

 

Liceenii din R. Moldova pot participa la un eveniment internațional din Timișoara

Elevii claselor a XI-a și a XII-a din R. Moldova pot participa la cea de-a șasea ediție a proiectului „Politehnica Timișoara - un pas spre viitorul tău” desfășurat în România în perioada 4 - 7 aprilie 2019. La ediția din acest an vor participa peste 1000 de elevi, inclusiv 30 din R. Moldova. Tinerii din țara noastră vor petrece trei zile alături de semenii lor din România, Serbia, Ungaria și Ucraina. Costurile pentru transport, cazare și masă vor fi asigurate de Universitatea Politehnica Timișoara. Doritorii trebuie să completeze un formular și să-l expedieze organizatorilor pînă la 25 martie.