REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (10 ianuarie 2019)

Meteorologii au anunţat Cod Galben de condiţii complicate ale vremii

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru zilele de 10-11 ianuarie Cod Galben de condiţii complicate ale vremii. Potrivit meteorologilor, în legătură cu ieșirea ciclonului sudic în perioada de referinţă pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate, cauzate de precipitații puternice (5-20 l/m2, izolat pînă la 25 l/m2 ). Joi, 10 ianuarie, se aşteaptă predominant zăpadă, în zona de sud - ploaie și lapoviță, iar vineri, 11 ianuarie, în toată ţara sînt prognozate ninsori.

 

Circa 80 de persoane fără domiciliu sînt adăpostite la Centrul de găzduire din capitală

Circa 80 de persoane fără loc de trai sînt adăpostite la Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din capitală. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, șase persoane au fost aduse la centru de către poliție, iar restul au venit de sine stătător pentru a se adăposti. Directorul instituției, Andrei Rotaru, a spus că în perioada rece a anului circa 60 de persoane beneficiază, inclusiv pe parcursul zilei, de serviciile centrului. Oamenii sînt asigurați cu trei mese pe zi. În cadrul centrului, aceștia pot citi la bibliotecă, pot privi televizorul sau să ajute la munci.

 

Polițiștii au solicitat părinților să manifeste prudență în timp ce copiii merg la săniuș

Polițiștii au solicitat părinților să fie precauți în timp ce copiii merg la săniuș pentru a evita cazurile nefaste. Avertizările au fost făcute după ce un copil a decedat, iar un adolescent a ajuns în stare gravă la spital fiind loviți de o mașină în timpul săniușului. Ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Mariana Bețivu, a comunicat că impactul s-a produs în seara zilei de 9 ianuarie, la ieșirea din satul Sipoteni, Călărași. „Un băiat de 17 ani și o fetiță de 5 ani au ieșit cu sania pe drumul principal și au fost tamponați de un BMW, condus de un bărbat de 28 de ani. Victimele au suferit diverse traumatisme, iar în drum spre spital fetița a decedat”, a spus Mariana Bețivu.

 

Circa 300 de polițiști au beneficiat de indemnizația pentru închirierea spațiului locativ

Circa 300 de polițiști au beneficiat de indemnizația pentru închirierea spațiului locativ, în ultimele cinci luni. Șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a specificat că alte 56 de cereri au fost aprobate în cadrul ultimei ședințe a Comisiei privind modul de achitare a indemnizației pentru închirierea spațiului locativ pentru polițiști. Ajutorul financiar acordat pentru închirierea spațiului locativ este stabilit în conformitate cu salariul de funcție și variază între 1300 și 2000 de lei.

 

Toate traseele din țară sînt practicabile

Toate traseele din țară sînt practicabile, iar pe unele porțiuni de drum se menține ghețuș. Anunțul a fost făcut de către şeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină. Potrivit sursei citate, pe parcursul nopții, muncitorii au efectuat lucrări de patrulare, deszăpezire şi combatere a lunecușului. „Intervențiile au avut loc pe drumurile magistrale, naționale și regionale. În total, au intervenit 41 de autospeciale și 70 de muncitori. Drumarii au utilizat peste 200 de tone de material antiderapant”, a spus Căpățină.