REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 septembrie 2021)

În Moldova a demarat anul de studii 2021-2022

Procesul educațional în instituțiile preuniversitare din R. Moldova a început astăzi, tradițional în ziua de 1 septembrie, însă fără careuri solemne, prilejuite de "Primul Sunet". Decizia este valabilă atît pentru clasa întîi, cît şi pentru absolvenți, conform hotărîrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Potrivit autorităților, şi în acest an, ziua de 1 septembrie se desfășoară fără careuri dedicate „Primului Sunet”, din motive de securitate impuse de criza pandemică. În R. Moldova activează peste 1200 de școli, în care învață peste trei sute de mii de elevi. Majoritatea instituțiilor sînt de treaptă gimnazială.

 

Troleibuzele pentru copii își reiau activitatea din 1 septembrie

Începînd cu 1 septembrie își reiau activitatea troleibuzele destinate pentru transportarea copiilor spre școli și grădinițe. Potrivit unui comunicat remis presei, în intervalul orelor 06:50-09:00 fiecare al patrulea troleibuz de pe rutele nr. 2, 8,10,12, 22 și 25 va fi destinat exclusiv pentru transportarea copiilor spre școli şi grădinițe. „Cu aceste troleibuze pot circula și cadrele pedagogice (profesori și educatori). Accesul este permis doar la prezentarea legitimației de serviciu sau a unui act confirmativ”, menționează RTEC.

 

„Linia Verde” a Poliției de Frontieră va activa în regim non-stop

Grupul de gestionare a „Liniei Verde" a Poliției de Frontieră va activa în ture, în regim non-stop, astfel ca orice cetățean să primească consultații despre regulile de traversare a frontierei de stat a R. Moldova. Potrivit Poliției de Frontieră, mai mulți operatori răspund la numărul de telefon +373 (22) 259-717 în calitate de număr unic pentru funcționarea „Liniei Verde", dar și oferă răspunsuri în mod operativ pe adresa electronică linia.verde@border.gov.md. Linia Verde a Poliției de Frontieră a fost instituită cu scopul sporirii nivelului de transparență în funcționarea autorității, asigurării unui dialog eficient între cetățean și polițist de frontieră.

 

A fost vernisată expoziția ”Saloanele Moldovei”

Cea de-a XXXI-a ediție a Saloanelor Moldovei a fost vernisată ieri la Chișinău, la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși”. Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, a menționat că expoziția-concurs ”Saloanele Moldovei” este una dintre cele mai longevive și simbolice manifestări artistice rezultate din colaborarea dintre R. Moldova și România. Tradițional, expoziția se desfășoară la Chișinău și Bacău, dar deja mai mult de trei decenii ea întrunește artiști din toată Moldova și de pe întreg teritoriul României.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 322 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 4 146 de teste, fiind confirmate 322 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, dintre care 274 în rîndul persoanelor nevaccinate. Din numărul de cazuri noi, 7 sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în Moldova s-au înregistrat 267 526 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 11 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 120 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 116 în stare extrem de gravă și 13 pacienți sînt supuși ventilării mecanice.

 

Un bărbat din Cahul a fost ucis de o cositoare

Un bărbat a murit după ce capul i-a fost strivit de o cositoare. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de marți, 31 august în localitatea Slobozia Mare, raionul Cahul. Victima este un bărbat în vîrstă de 41 de ani. Victima transporta cu un vehicul o cositoare și s-a oprit pentru a ajusta utilajul agricol cînd, în circumstanțe încă necunoscute, utilajul i-ar fi strivit capul. În urma traumatismelor, bărbatul a murit pe loc, pînă la venirea ambulanței.

 

Biletele la meciul Sheriff – Shakhtar vor costa începînd cu 170 lei

Costul biletelor la meciul Ligii Campionilor dintre Sheriff Tiraspol și Shakhtar Donețk vor începe de la 150 ruble transnistrene (adică 170 lei moldovenești), iar în vînzare acestea vor apărea săptămîna viitoare, transmite site-ul Moldfootball.com. Biletele vor putea fi cumpărate cu prezentarea datelor din buletin. Pe stadion susținătorii vor intra cu biletul cu nume și buletin, iar pentru copiii cu certificatul de naștere. Fără pașaport pe stadion nimeni nu va avea acces. Meciul Sheriff Tiraspol – Shakhtar Donețk se va desfășura la 15 septembrie.

 

Încă 2 222 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19

2 222 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 1 395 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 827 de persoane au fost imunizate cu a doua doză, anunță marți Ministerul sănătății. Potrivit autorităților, pînă acum în R. Moldova 684 256 de persoane au fost vaccinate cu ambele doze de ser. Marți, 31 august, au fost înregistrate 322 de cazuri noi de infecție cu COVID-19 și patru decese.

 

Unul dintre cei mai cunoscuți boxeri moldoveni a decedat la vîrsta de 33 de ani

Unul dintre cei mai cunoscuți boxeri moldoveni, Vasile Belous, a decedat la vîrsta de doar 33 de ani. Acesta s-a stins din viață în urma unui accident rutier, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv. Vasile a pierdut controlul volanului şi s-a lovit violent de gardul de piatră de la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului din satul Călărășeuca, raionul Ocniţa. A lăsat în urmă o soție și doi copii.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul zilelor de odihnă leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 1 ban, iar monedei unice europene – mai mult de 6 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 1 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7087 lei pentru un dolar (+0,95 bani) și 20,8529 lei pentru un euro (+6,33 bani), în timp ce în perioada 26-31 august acesta a fost egal cu 17,6992 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,7896 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 1 septembrie, constituie: 0,6605 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,2288 lei pentru 1 leu românesc și 0,2392 lei pentru 1 rublă rusească.