REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 noiembrie 2018)

Moscova va exclude din 2019, taxele vamale la importul de fructe

Federația Rusă ar putea să excludă, de la 1 ianuarie 2019, taxele vamale la importul de legume, fructe, conserve din fructe și legume, precum și produse vitivinicole. La o înțelegere în acest sens a ajuns Președintele R. Moldova, Igor Dodon, în cadrul întrevederii cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Igor Dodon a scris pe o rețea de socializare că a convenit cu președintele rus „să fie întreprinse acțiuni concrete comune pentru creșterea exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv excluderea, de la 1 ianuarie 2019, a taxelor vamale” la exportul către Rusia a legumelor, fructelor (mere, cireșe, prune, nectarine etc.), conservelor de fructe și legume, precum și produselor vitivinicole.

 

În R. Moldova se va desfășura Festivalul Filmului Japonez

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Filmului Japonez se va desfășura în zilele de 2 și 3 noiembrie la Centrul Cultural ”Odeon” din Chișinău. Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii, a menționat că în cadrul ediției din acest an vor fi proiectate patru filme. Potrivit oficialului, festivalul urmăreşte drept scop de a prezenta viaţa şi modul de gîndire a japonezilor. „Sperăm că prin cele patru filme veţi afla mai multe despre noi şi ţara noastră”, a subliniat Masanobu Yoshii. Intrarea la toate proiecțiile este liberă. Prima ediție a Festivalului Filmului Japonez a avut loc în martie 2017.

 

Moldovași Serbia vor protejarea reciprocă a investițiilor

R. Moldova și Republica Serbia vor semna în viitorul apropiat un acord privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. Asupra acestui fapt au convenit prim-ministrul Pavel Filip și premierul Serbiei, Ana Brnabic. Potrivit premierilor celor două țări, acest acord va contribui la impulsionarea investițiilor și a schimburilor comerciale. Părțile au exprimat, de asemenea, interesul și pentru crearea întreprinderilor mixte şi participarea reprezentanţilor mediului de afaceri la activităţi economice desfăşurare în R. Moldova şi Serbia. S-a convenit să fie intensificată și colaborarea dintre Camerele de Comerț și Industrie din cele două state.

 

BNM a menținut rata de bază la nivel de 6,5 la sută

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6,5 la sută anual, pe fondul unor tendințe dezinflaționiste. Este a unsprezecea lună consecutiv în care rata de bază rămîne neschimbată. Pe 5 decembrie 2017 rata de bază a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale, de la 7,0 la sută pînă la 6,5 la sută anual și se menține pînă în prezent. BNM mai notează că rata anuală a inflației se va diminua în continuare pînă la nivelul de 1.9 la sută la finele anului curent.

 

Veniturile la bugetul de stat au depășit cheltuielile

Executarea bugetului de stat, în nouă luni ale anului 2018, s-a încheiat cu un sold bugetar (excedent) în sumă de 386,5 milioane de lei, iar veniturile la bugetul public național au depășit cu 1,77 miliarde de lei cheltuielile, arată un raport al Ministerului Finanțelor. Potrivit raportului, la bugetul de stat au fost acumulate venituri totale în sumă de 26,7 miliarde de lei, cu 9,5 la sută mai mult decît în perioada similară a anului precedent. „Cel mai mare generator de venituri la bugetul de stat a fost Serviciul Vamal. Veniturile administrate de către instituție au constituit 15 389,4 milioane de lei, în creștere cu 588,8 milioane de fața de nouă luni ale anului trecut. Colectările Serviciului Fiscal de Stat sînt mai mari cu 17,3 la sută și constituie 12 347,3 milioane de lei”, menționează Ministerul Finanțelor.