REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 iunie 2021)

Un liceu din municipiul Chișinău are un stadion de fotbal nou

La Chișinău a fost inaugurat primul teren de fotbal din cele șase, care vor fi realizate de către Primăria Chișinău cu contribuția Federației Moldovenești de Fotbal. Potrivit Primăriei capitalei, costul lucrărilor de amenajare este de circa un milion de lei, bani alocați din bugetul municipal. Obiectivul a fost realizat cu contribuția Federației Moldovenești de Fotbal, care a pus la dispoziție învelișul artificial pentru gazon. Totodată, Direcția generală locativ-comunală a executat lucrările de amenajare a suprafeței stadionului și a instalat sistemul de iluminat, care este unul modern.

 

Vara începe cu avertizare de ploi puternice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pentru astăzi Cod Galben de ploi puternice. Conform meteorologilor, marți, 1 iunie, în mare parte a țării, preponderent în regiunile de centru şi sud, se prevăd ploi puternice (15-45 l/m2) și intensificări ale vîntului nord-estic, în rafale de pînă la 15-18 m/s. De mîine vremea se va răci, iar mercurul termometrelor va indica, în următoarele zile, valori medii de pînă la 16-18 grade Celsius, ziua, şi pînă la 10 grade noaptea. Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră şi tună în luna iunie, vara va fi ploioasă şi recoltele de grîu vor fi bogate.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 41 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2.644 de teste, fiind confirmate 41 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 255.186 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 507 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 79 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 1.065 de persoane, iar 63 de persoane au fost vindecate.

 

CEC a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor

CEC a luat act de rapoartele privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru anul 2020. Astfel, din cele 50 de partide politice și alte organizații social-politice, doar 41 s-au încadrat în termenul legal, 4 au depus raportul peste termenul limită, iar alte 5 nu și-au onorat obligația de a depune rapoartele. CEC a constatat că nu au fost prezentate rapoartele privind gestiunea financiară a partidului de către Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul Politic NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова", Partidul Politic Partidul „RENAȘTERE", Partidul Politic „Pentru Oameni, Natură și Animale". Astfel, CEC urmează să inițieze procedura contravențională față de aceste entități.

 

MSMPS a venit cu precizări privind persoanele imunizate peste hotarele țării

Persoanele vaccinate cu o doză de vaccin împotriva COVID-19 peste hotarele țării și care au nevoie de a doua, dar se află pe teritoriul R. Moldova, pot beneficia de vaccin, însă cu unele riscuri pe propria răspundere. Potrivit Ministerului sănătății, R. Moldova nu deține tot portofoliul de vaccinuri prezente la nivel internațional. Astfel, unele vaccinuri pot lipsi din stoc. Persoanele care sînt vaccinate cu prima doză peste hotare și doresc să fie imunizate pe teritoriul țării, trebuie să își asume riscul că nu vor primi certificat complet de vaccinare, pentru că sistemul electronic (RVC19) nu va putea genera certificate în care sînt incluse doze din străinătate.

 

Prima platformă națională alerte.md a fost lansată la Cahul

La Cahul a fost lansată platforma națională alerte.md, destinată cetățenilor și primăriilor din R. Moldova. Noua platformă va permite fiecărui oraș din ţară să aibă o aplicație care va fi gestionată de către primăria din localitate şi va permite o administrare inteligentă pentru a eficientiza comunicarea dintre cetățeni, societatea civilă și administrația publică locală. Pe alerte.md cetățenii vor putea să raporteze problemele autorităților locale și vor putea urmări online progresul de soluționare a sesizării.

 

La Tiraspol a fost lansată o școală de afaceri în domeniul industriilor creative

O școală de afaceri pentru sectorul creativ a fost deschisă la Tiraspol. Aceasta își propune să ajute antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului să lanseze o afacere, iar pe cei care dețin deja o afacere în domeniu - să depășească criza pandemică și să-și sporească potențialul. Școala a fost lansată de Asociația Industriilor Creative din Tiraspol, în parteneriat cu Asociația Companiilor Creative din Moldova și Agenția pentru Inovare și Dezvoltare, cu sprijinul Suediei și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului" (AdTrade).

 

UTM a obținut mai multe medalii la un salon de inovare din Suceava

Cinci medalii de aur, 11 de argint și zece de bronz a obținut Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) la cea de-a V-a ediție a Salonului Internațional de Inovare și Educație Creativă pentru Tineret (ICE-USV), organizată în perioada 28-29 mai, de Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România. Ediția din acest an a Salonului s-a desfășurat în regim mixt, peste 40 de participanți din România și R. Moldova fiind prezenți la Suceava, pe lîngă cei care au participat online.

 

Leul s-a mai apreciat puțin față de dolar

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american circa 0,5 bani, dar a cedat monedei unice europene aproape 2 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 1 iunie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6094 lei pentru un dolar (-0,46 bani) și 21,4649 lei pentru un euro (+1,82 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6140 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,4467 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 1 iunie, constituie: 0,6409 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3629 lei pentru 1 leu românesc și 0,2398 lei pentru 1 rublă rusească.