REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 august 2022)

Peste 50 de copii refugiați din Ucraina și-au sărbătorit zilele de naștere la Chișinău

Peste 50 de copii refugiați din Ucraina și-au sărbătorit zilele de naștere în cadrul unui eveniment organizat ieri la Casa Naționalităților din Chișinău. Este vorba de copiii care și-au marcat zilele de naștere după declanșarea războiului din țara vecină. Sărbătoarea a fost organizată de Mișcarea Culturală a Ucrainenilor din Moldova, în parteneriat cu Agenția Relații Interetnice. „Am depus mult efort pentru a aduce fericirea în ochii acestor copii. Oaspeții au vîrste cuprinse între 2 și 18 ani și sînt veniți din mai multe localități ale țării. Aceștia au primit daruri, s-au distrat alături de părinți și prieteni, au cîntat, au dansat, au participat la tombole și diverse concursuri interactive”, a spus președintele Mișcării Culturale a Ucrainenilor din Moldova, Zinaida Gurscaia.

 

Avertizarea hidrologică de scurgere scăzută a fost extinsă

Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru perioada de pînă la 5 august mai multe avertizări, inclusiv Cod roşu de scurgere scăzută. „În legătură cu lipsa precipitațiilor, precum și din cauza temperaturilor ridicate, în intervalul 29 iulie-5 august, Serviciul Hidrometeorologic de Stat atenționează că în rîuri se va menține scurgerea scăzută a apei (cu excepția unor afluenți de stînga al Nistrului)”, indică SHS.

 

Un nou concert cu muzică din filmele Oscar a fost organizat la Cetatea Tighina

70 de tineri muzicieni au reinterpretat într-o manieră unică melodii celebrare care însoțesc filmele Oscar. Acesta este cel de-al patrulea concert organizat la Cetatea Tighina, cu suportul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. În acest an, orchestra a venit în fața publicului cu un program nou. Și componența orchestrei a fost diferită, formată atît de muzicienii din Republica Moldova, cît și din Ucraina, România și alte țări europene.

 

Igor Dodon are permisiunea de a comunica doar cu membrii familiei sale

Fostul șef al statului Igor Dodon are permisiunea de a comunica doar cu membrii familiei sale. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău, la demersul procurorilor. În urma ședinței, procurorul de caz, Petru Iarmaliuc, a specificat că magistrații au admis parțial solicitarea acuzării. „Judecătorii au casat parțial încheierea primei instanțe. Astfel, învinuitul Igor Dodon are interdicția de a ieși din domiciliu. Totodată, acesta are acordul de a comunica doar cu membrii familiei sale, cu care locuiește sau cu mama sa. Dacă Igor Dodon va încălca cele stabilite de instanța de judecată, atunci procurorii vor cere ca acesta să fie transferat în arest preventiv”, a spus Iarmaliuc.

 

În comuna Braniște vor avea loc alegeri locale noi

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a adoptat hotărîrea prin care s-a stabilit că alegerile locale noi pentru primarul comunei Braniște din raionul Rîșcani să se desfășoare în data de 16 octombrie 2022. Potrivit CEC, încetarea înainte de termen a mandatului de primar al comunei Braniște a survenit în urma întrunirii condițiilor prevăzute de lege, conform cărora mandatul primarului încetează înainte de termen în caz de imposibilitate de a-și exercita atribuțiile pe o perioadă mai mare de 4 luni consecutive. În urma emiterii Hotărîrii Judecătoriei Drochia, primarul comunei Braniște în perioada 15 martie – 15 iulie 2022 nu a avut posibilitate să-și exercite atribuțiile.

 

Oamenii legii vor asigura paza aeroportului din Chișinău

Angajații Poliției de Frontieră și ai Inspectoratului General de Poliție vor asigura, începînd cu ziua de astăzi, paza Aeroportului Internațional Chișinău și a zonei din apropierea acestuia. Potrivit Serviciului de presă al Poliției de Frontieră, decizia a fost luată în urma numeroaselor alerte cu bombă, care au perturbat orarul de zbor și au creat incomodități pasagerilor. Totodată, vor fi instituite măsuri suplimentare privind protejarea pasagerilor și a personalului din aeroport, care vor fi aplicate gradual. De la începutul lunii iulie curent, la Aeroportul Internațional Chișinău au fost anunțate circa 20 de alerte cu bombă.

 

Doi operatori ucraineni vor furniza energie electrică pentru R. Moldova

Vicepremierul Andrei Spînu a anunţat că au fost semnate contractele pentru furnizarea energiei electrice cu operatorii ucraineni Energoatom și Ukrhydroenergo. Potrivit oficialului, pentru 20% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 dolari/MWh; pentru 10% din achiziție a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 77 dolari/MWh. 70% din necesar este livrat conform contractului semnat cu MGRES la preţul de 59,9 dolari/MWh, pentru lunile iulie-august. Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 65,03 dolari/MWh, a precizat Andrei Spînu.

 

Două autovehicule au fost donate autorităților locale din Sculeni și Vadul lui Vodă

Două autovehicule au fost donate autorităților locale de către partenerii din străinătate. Deputații au aprobat introducerea acestora în țară și scutirea de plata drepturilor de import. Potrivit documentului, primăria comunei Sculeni, raionul Ungheni, va primi un autobuz din partea primăriei comunei Victoria, județul Iași, România. Totodată, primăria orașului Vadul lui Vodă din municipiul Chișinău, va primi o autospecială pentru colectarea și transportarea deșeurilor, oferită de comuna Luckau din landul german Brandenburg. Ambele autovehicule sînt produse în anul 2007 și sînt oferite celor două primării cu titlu gratuit.

 

Codul Galben de pericol de incendiu a fost prelungit

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit pînă pe 5 august inclusiv Codul Galben de pericol excepțional de incendiu. Conform meteorologilor, pînă la această dată, în ţară se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu al fîșiilor forestiere și al culturilor agricole. Salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

 

Liceul din Iargara a fost dotat cu echipament modern

Ministerul educației a început un amplu proces de achiziție a echipamentelor necesare pentru dotarea sălilor de clasă și a laboratoarelor de fizică, chimie și biologie. Printre instituțiile beneficiare este şi Liceul teoretic „Lucian Blaga” din oraşul Iargara, raionul Leova. În Liceul din Leova, elevii învață limbile franceză și engleză cu ajutorul unor terminale digitale, dotate cu ecran, microfon și căști. Asta le permite să asculte mai bine sarcinile audio, să exerseze pronunțarea și să discute în perechi în limba străină.

 

R. Moldova şi Turcia au semnat un protocol de cooperare

Republica Moldova și Republica Turcia au semnat un Protocol de cooperare pe diverse domenii strategice. Documentul acoperă 16 domenii prioritare pe agenda bilaterală moldo-turcă, printre care: energetică, transport și logistică, dezvoltare regională, urbanism, dezvoltarea sectorului rural, agricultură, educație și sănătate, cultură și turism, cinematografie, lucrări de restaurare a monumentelor istorice, dezvoltarea produselor turistice și altele. Ceremonia de semnare a avut loc în cadrul celei de-a 10-a ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-turcă pentru cooperare comercial-economică, care a avut loc la Ankara.

 

Primăria Chișinău a aprobat un calendar al tîrgurilor de caritate

Primăria Municipiului Chișinău a aprobat un calendar-cadru al Tîrgurilor de caritate și de vechituri pe teritoriul urbei, pentru anul 2022. Inițiativa are ca scop susținerea persoanelor social-vulnerabile și a proiectelor de caritate. Conform documentului, se acceptă organizarea tîrgurilor de caritate de către organizații necomerciale, indiferent de forma de organizare și tîrguri de vechituri de către grupuri de persoane fizice pe teritoriul orașului Chișinău, conform perioadei și locației stabilite în Calendarul-cadru. Preturile de sector vor stabili locurile de organizare a tîrgurilor planificate.