REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 aprilie 2021)

În R. Moldova a început etapa a doua de vaccinare anti-COVID

Ministerul sănătății anunță că a fost extinsă campania de vaccinare împotriva COVID-19 pentru persoanele cu vîrsta de peste 60 și cei cu comorbidități. Potrivit Ministerului, pentru organizarea eficientă a procesului de vaccinare, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a distribuit 14.400 doze de vaccin împotriva COVID-19 către instituțiile medico-sanitare publice din teritoriu, din lotul de 50.400 doze de AstraZeneca, donate de România. Restul vaccinurilor sînt securizate pentru administrarea celei de-a doua doze, persoanelor care s-au vaccinat cu prima doză. Astfel, campania de vaccinare împotriva COVID-19 va fi extinsă pentru următoarele grupuri țintă: adulții cu vîrsta de peste 60 ani, a persoanelor cu comorbidități (grup cu risc sporit) și a persoanelor cu comorbidități pentru care infecția COVID-19 prezintă un risc sporit a formelor grave și decesului de vîrsta 18-60 ani.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1871 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 6841 de teste, fiind confirmate 1871 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 230 240 de cazuri de COVID-19. Cele mai multe cazuri de infectare sînt înregistrate în municipiul Chişinău, care este lider la morbiditate, regiunea transnistreană, municipiul Bălți, raioanele Ștefan Vodă, Anenii Noi, Briceni, Cahul, Edineţ, Căuşeni. O situaţie mai calmă avem în raioanele Leova şi Şoldăneşti. Din numărul total de cazuri, 46 sînt lucrători medicali: 14-medici, 17-asistenți medicali, 15-personal auxiliar. În prezent, 331 de persoane sînt în stare extrem de gravă, iar 71 de persoane sînt conectate la aparatele de respirație mecanică.

 

Hotărîrea cu privire la sistarea exportului de grîu a fost publicată în MO

Hotărîrea Guvernului în exercițiu cu privire la sistarea temporară a exportului de grîu a fost publicată de Monitorul Oficial (MO). „Se interzice, pînă la 12 aprilie 2021 inclusiv, exportul din Republica Moldova al grîului (poziția tarifară 1001) eliberat din rezervele de stat”, indică decizia Executivului, aprobată la şedinţa din 30 martie. Hotărîrea a intrat în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

 

În raionul Ialoveni au demarat lucrările de reabilitare a unui drum

Lucrările de îmbunătățire a Coridorului 16 ce trece prin localitățile Pojăreni, Costești, Zîmbreni, Horești și Țipala din raionul Ialoveni au demarat şi se desfășoară pe o lungime totală de peste 34 km de drum. „În prezent, pe traseul divizat în patru sectoare sînt executate lucrări de montare a bordurilor, demolare a podețelor tubulare existente, construcție a podețelor noi și căilor de ocolire a acestora. Proiectul prevede reconstrucția sistemului rutier vechi în intravilanul localităților și așternerea stratului de beton asfaltic în extravilan, construcția pavilioanelor de așteptare a transportului public, canalelor de scurgere a apelor pluviale, amenajarea trotuarelor”, indică ASD.

 

Dispoziţia privind organizarea comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl a fost publicată în MO

Dispoziția Guvernului cu privire la organizarea și desfășurarea activităților consacrate Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Centrala atomo-electrică (C.A.E.) Cernobîl și ale altor avarii nucleare, marcată pe 26 aprilie, a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Potrivit documentului, a fost instituit Comitetul organizatoric pentru desfășurarea activităților consacrate Zilei comemorării victimelor catastrofei de la C.A.E. Cernobîl și ale altor avarii nucleare, marcată pe 26 aprilie. Acesta va fi prezidat de ministrul Apărării, Victor Gaiciuc.

 

Judecătoria Chișinău prelungește regimul special de lucru

Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Centru a decis să prelungească pînă pe data de 5 aprilie inclusiv, regimul special de activitate, din cauza pandemiei de Covid-19. În această perioadă, vor fi examinate cazurile urgente, cele care se judecă fără citarea părților, precum și cauzele în care părțile au solicitat examinarea în lipsa lor. Nu pot fi amînate cauzele ajunse la faza deliberărilor sau pronunțării sentințelor. Totodată, pe durata regimului special de activitate, persoanele aflate în detenție vor fi audiate prin intermediul sistemului de videoconferință.

 

Un tînăr a urcat beat la volan și a cauzat moartea unei fete

Un șofer de 23 de ani a urcat la volan în stare de ebrietate și a cauzat moartea unei fete de 18 ani. Potrivit inspectorilor de patrulare, accidentul a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 02:00 în apropierea satului Mărășești, raionul Sîngerei. Tînărul conducea o mașină de marcă Toyota și se deplasa cu exces de viteză. Oamenii legii susțin că șoferul a pierdut controlul mașinii și s-a inversat în șanțul de scurgere a apei. În automobil se aflau trei pasageri. O tînără de 18 care se afla pe bancheta din spate a decedat la fața locului, fiind blocată sub automobil. Alte două fete, de 17 și 21 de ani primit mai multe traume.

 

Leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cedat dolarului american aproape 6 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 7 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 1 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0664 lei pentru un dolar (+5,83 bani) și 21,2000 lei pentru un euro (+7,19 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0081 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,1281 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 1 aprilie, constituie: 0,6488 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3046 lei pentru 1 leu românesc și 0,2394 lei pentru 1 rublă rusească.

 

O nouă structură a fost constituită de autoritățile din capitală

Primăria municipiului Chișinău informează că în cadrul preturilor de sector va fi instituită o nouă structură, unde vor activa agenți constatatori, cu atribuții pentru a verifica cum sînt respectate normele ce ţin de salubrizarea şi asigurarea curăţeniei, precum și combaterea construcţiilor neautorizate din capitală. Un proiect de decizie în acest sens a fost votat de Consiliul municipal Chișinău, prin care a fost aprobată organigrama, structura şi efectivului-limită al statelor de personal din cadrul preturilor de sector. Primarul General, Ion Ceban, a menționat că decizia era una necesară, în contextul în care anul trecut a fost aprobat noul Regulament cu privire la salubrizarea și menținerea ordinii sanitare în capitală.

 

În ultimele 24 de ore, peste 6.400 de persoane au părăsit R. Moldova

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 12 278 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 5 816 traversări persoane, dintre care 3 894 treceri la frontiera moldo-română, 1 217 treceri la frontiera cu Ucraina și 705 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei rămîn a fi PTF Leușeni – 1 768 traversări persoane; PTF Sculeni – 832 traversări persoane; PTF Giurgiulești-Galați – 819 traversări persoane; PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 705 traversări personae. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.