R. MOLDOVA, SUSȚINUTĂ DE UNIUNEA EUROPEANĂ

Miniștrii de externe din cele 27 de state membre ale UE au instituit Misiunea de parteneriat a UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune, obiectivul acestei misiuni civile fiind acela de a spori reziliența sectorului de securitate al țării în domeniul gestionării crizelor și al amenințărilor hibride, inclusiv al securității cibernetice, și de a combate manipularea și interferența informațiilor străine.

 

Sprijin intensificat

“Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, sîntem martorii intensificării și continuării încercărilor rusești de a destabiliza Moldova prin acțiuni hibride. Astăzi, intensificăm sprijinul UE pentru ca Moldova să își protejeze securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea. Desfășurarea acestei noi misiuni este încă un semn politic important al sprijinului acordat de UE în actualele circumstanțe dificile”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, după decizia luată de Consiliul UE.

Șeful diplomației europene a precizat că misiunea va fi lansată oficial la data de 1 iunie, la Chișinău, cînd Republica Moldova va găzdui cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene.

Sosind la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a punctat că România va contribui la această misiune.

“Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o cu tărie, și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și securității Republicii Moldova, pentru că va lupta împotriva acțiunilor hibride împotriva Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Bineînțeles, România va sprijini funcționarea acestei misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la misiune“, a precizat ministrul de externe.

 

Consultanță strategică

Conform oficialilor europeni citați, misiunea va oferi consultanță la nivel strategic cu privire la elaborarea strategiilor și politicilor și va identifica necesitățile de consolidare a capacităților în materie de avertizare timpurie, detectare, identificare, atribuire a amenințărilor și răspuns la amenințările hibride.

Misiunea va dispune de o celulă de proiect responsabilă de identificarea și punerea în aplicare a proiectelor în domeniile menționate anterior, în strînsă coordonare cu alți actori cu vederi similare.

Ca răspuns la solicitarea Republicii Moldova, MPUE Moldova va avea un mandat inițial de doi ani, iar cartierul său general operațional se va afla în Republica Moldova.

Stefano Tomat, directorul general al SEAE al Capacității civile de planificare și conducere (CPCC), va fi comandantul operațiunii civile; un șef de misiune care va conduce operațiunile pe teren va fi numit în viitorul apropiat.

La reuniunea din februarie a miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.

De altfel, România este hotărîtă și dispusă să se implice cu experți, cu tehnică și cu finanțare suplimentară pentru pachetul de sprijin al UE pentru Republica Moldova, care cuprinde și înființarea unei misiuni civile de securitate a Uniunii Europene în Republica Moldova.

Acest anunț a fost făcut de președintele Klaus Iohannis la finalul unei întrevederi trilaterale cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu cancelarul german Olaf Scholz, pe care șeful statului român a găzduit-o la Palatul Cotroceni.

 

Acord politic

Miniștrii de externe din țările UE au ajuns luni, la Luxemburg, la un acord politic privind crearea unui regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea Republicii Moldova și împotriva ordinii constituționale din această țară, a precizat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, apreciind că acesta este “cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni din istoria Uniunii Europene”.

Ministrul român de externe a participat uni alături de omologii săi europeni la reuniunea miniștrilor de externe din UE de la Luxemburg, pe a cărei agendă se află și situația din Republica Moldova, în raport cu care a fost luată și decizia înființării Misiunii de parteneriat a UE pentru R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE remismass-media, cu privire la Republica Moldova, ministrul Bogdan Aurescu a salutat obținerea acordului politic pentru crearea unui regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova și a ordinii sale constituționale, inițiativă lansată de șeful diplomației române la CAE din 20 februarie.

A arătat că stabilirea acestui regim de sancțiuni, într-un timp record – cel mai rapid proces de adoptare a unui regim de sancțiuni din istoria UE – contribuie la creșterea securității și rezilienței Republicii Moldova, fiind un instrument concret pe acest palier, dar va fi, de asemenea, o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor ei.

România lucrează deja împreună cu autoritățile din Republica Moldova asupra primei liste de persoane care să fie sancționate în baza regimului de sancțiuni, care vor fi propuse după finalizarea ultimelor etape procedural-formale legate de regimul de sancțiuni.

 

Regim de sancțiuni

“Prima decizie va fi acordul politic, la care sînt convins că se va ajunge astăzi, privind crearea unui nou regim de sancțiuni împotriva celor care acționează pentru destabilizarea țării și împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova. Este o propunere pe care am făcut-o în cadrul Consiliului Afaceri Externe din 20 februarie și sînt foarte bucuros că, într-o perioadă atît de scurtă de timp, a fost creat acest regim de sancțiuni. Cred că acesta este cel mai rapid proces de creare a unui regim de sancțiuni din istoria Uniunii Europene”, a menționat Aurescu, citat de mass-media de la București.

El a subliniat că acest regim de sancțiuni va fi un instrument foarte important pentru a spori rezistența și securitatea Republicii Moldova în contextul acțiunilor orchestrate de Rusia, cum ar fi demonstrațiile sau acțiunile subversive împotriva ordinii constituționale a Republicii Moldova.

“Este foarte important ca acest regim de sancțiuni să fie adoptat, pentru că orice măsură care este luată pentru a spori securitatea Republicii Moldova va fi și o măsură care va spori securitatea României și a cetățenilor săi”, a insistat ministrul de externe.

Aurescu a mai punctat că România și UE lucrează împreună cu autoritățile din Republica Moldova la primele listări după ce regimul de sancțiuni va fi adoptat.

“Aceste măsuri, care vor include interdicții de călătorie și înghețarea activelor pentru astfel de persoane sau pentru entitățile implicate în astfel de acțiuni destabilizatoare, vor reprezenta nu doar sancțiuni față de aceste persoane, ci și un factor de descurajare pentru alte astfel de acțiuni în viitor”, a detaliat el.

 

Misiune de parteneriat

O altă decizie importantă este adoptarea deciziei de creare a unei Misiuni de parteneriat a UE pentru Republica Moldova.

“Este o altă măsură importantă, pe care România a susținut-o cu tărie, și care va contribui, de asemenea, la creșterea rezilienței și securității Republicii Moldova, pentru că va lupta împotriva acțiunilor hibride împotriva Republicii Moldova, împotriva dezinformării, împotriva acțiunilor care vizează securitatea cibernetică a țării și, de asemenea, va îmbunătăți gestionarea situațiilor de criză din Republica Moldova. Bineînțeles, România va sprijini funcționarea acestei misiuni, inclusiv prin propunerea de experți care să participe la misiune”, a precizat ministrul de externe.

Nu în ultimul rînd, în ceea ce privește Republica Moldova, Aurescu a precizat că încuraja continuarea asistenței pentru Republica Moldova în cadrul Facilității Europene de Pace.

“Va fi o decizie care va fi luată la începutul lunii mai în acest sens. Este foarte important ca Republica Moldova să fie în continuare pe agenda Consiliului Afaceri Externe”, a conchis el.

Sursa: karadeniz-press.ro