PUTIN A ANUNTAT MOBILIZARE PARTIALA IN RUSIA SI A AMENINTAT DIN NOU CU ARMELE NUCLEARE

Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizare parțială în Rusia și a amenințat din nou cu armele nucleare.

Totodată, el a spus că vor fi asigurate "condițiile pașnice de organizare a referendumurilor" în zonele ocupate. Administrațiile de ocupație din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie au anunțat că organizează referendumuri pentru alipirea la Rusia. Consultările populare vor începe vineri, în ziua în care se împlinesc șapte luni de război în Ucraina. Se vor încheia pe 27 septembrie.

 Moscova susține inițiativa, însă nu controlează niciuna dintre aceste regiuni în întregime și a suferit înfrîngeri dureroase pe cîmpul de luptă în ultimele săptămîni.

În ultimul mesaj postat pe rețelele sociale, Volodimir Zelenski a susținut că armata continuă să înainteze, situaţia de pe linia frontului indicînd că iniţiativa aparţine Ucrainei.

 

Reacția Ucrainei, după ce Putin a anunțat mobilizare parțială

Mobilizarea Rusiei a fost un pas previzibil care se va dovedi extrem de nepopular în rîndul populației, au declarat în această dimineață oficiali ucraineni, potrivit Sky News.

Mihailo Podoliak, un consilier prezidențial ucrainean, a declarat că mișcarea subliniază faptul că războiul nu decurge conform planului Moscovei”. Podoliak a adăugat că Vladimir Putin încearcă în mod clar să transfere vina pentru începerea unui „război neprovocat” cu Ucraina asupra Occidentului.

 

Cîți militari mobilizează Rusia

Mobilizarea parțială a armatei ruse, anunțată în această dimineață de Vladimir Putin, se va aplica doar în cazul cetățenilor ruși care au „experiență militară”, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, citat de Sky News.

În total, este vorba despre 300.000 de rezerviști, a precizat Șoigu. Ministrul rus al Apărării a adăugat că acești rezerviști „vor trece printr-un program de instrucție militară înainte de a fi trimiși” (în Ucraina).

Mobilizarea parțială nu va lua în calcul studenții sau foștii recruți ai armatei ruse (care au făcut stagiul de armată obligatorie). Șoigu a adăugat că, în acest moment, Rusia se luptă „nu doar cu Ucraina, ci cu întregul Occident”.

Sursa: digi24.ro