POTOP IN MOLDOVA: SALVATORII SCOT OAMENII DE SUB APE

Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului General pentru Situații de urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a declarat pentru Sputnik că salvatorii au scos două mașini blocate în șuvoaiele de apă. Este vorba despre un TIR și un microbuz marfar.

Salvatorii au intervenit, în după-amiaza zilei de vineri, la Cahul, pentru a scoate două autovehicule inundate, în urma ploii torențiale care a căzut în regiune.

Purtătorul de cuvînt al Inspectoratului General pentru Situații de urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a declarat pentru Sputnik că salvatorii au scos două mașini blocate în șuvoaiele de apă. Este vorba despre un TIR și un microbuz marfar.

”Din fericire, nicio persoană nu a avut de suferit. Salvatorii au intervenit pentru tractarea mijloacelor de transport din apă”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvînt al IGSU.

Ploaia care a căzut în după-amiaza zilei de vineri a creat mari probleme și în alte raioane ale țării. în raionul Călărași, au fost inundate mai multe gospodării și drumuri.

Au fost inundate mai multe drumuri și în raionul Slobozia. Pagubele se estimează.

Conducerea IGSU reprezentată de generalul – maior, Mihail Harabagiu, a convocat astăzi celula de criză pentru întreprinderea tuturor acţiunilor necesare pentru prevenirea riscurilor inundaţiilor în preajma rîurilor Nistru şi Prut. La şedinţa operativă au participat reprezentanţii IGSU, Forţelor Armate, Agenţia Apele Moldovei, Agenţia Proprietăţii Publice, Administraţia de Stat a Drumurilor, Inspectoratul General al Poliţiei şi Inspectoratul General al Carabinierilor.

Şeful IGSU a cerut întreprinderea acţiunilor de prevenire a inundaţiilor, prin fortificarea digurilor de protecţie în zonele cu pericol de creştere a nivelului apei. În acest context în apropiere de localitatea Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, va fi instalată o tabără de cîmp pentru gestionarea situației, efectuarea lucrărilor de fortificare a digurilor de protecţie, defrişarea zonelor pentru consolidarea barajelor, dar şi monitorizarea strictă a lucrărilor de prevenire a riscurilor.

În tabăra de cîmp vor activa peste 200 de reprezentanţi ai forţelor armate, carabinieri şi salvatori dar şi muncitori ai agenţiilor implicate. Pentru consolidarea digurilor de protecţie în teren vor acţiona 15 autobasculante, dar şi alte 13 unităţi de tehnică de tip excavatoare şi buldozere.

Sursa: sputnik.md