PLAFONAREA TAXELOR LOCALE A FOST DECLARATA NECONSTITUTIONALA

Plafonarea taxelor locale, stipulată în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, a fost declarată neconstituțională. O hotărîre în acest sens a fost pronunțată astăzi, 14 septembrie, de către Curtea Constituțională, care a fost sesizată de fostul deputat, Dinu Plîngău.

Ex-deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr a declarat că prin modul în care au fost adoptate prevederile contestate s-au prejudiciat principiile democrației, pluralismului politic, autonomiei locale și statului de drept. În particular, autorul sesizării afirmă că nu au avut loc consultări și nu s-a ținut cont de faptul că majoritatea administrațiilor locale și-au adoptat bugetele și și-au planificat activitățile pe termen de patru ani. Prevederile contestate diminuează capacitatea autorităților publice locale de a administra treburile publice în baza planurilor și strategiilor făcute atît la investire, cît și la momentul adoptării bugetelor locale.

Potrivit lui, opoziția de atunci nu a putut adresa întrebări și nici să-și exprime părerea față de aceste modificări. „Aceste modificări au fost urmate de un val de proteste organizate de către reprezentanții autorităților publice locale, care spuneau că astfel are loc subminarea autonomiei”, a notat Dinu Plîngău.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională a statuat că prevederile contestate plasează aleșii locali în situația în care aceștia nu se pot bucura de un spațiu de manevră adecvat în materie fiscală. „Libertatea de a stabili cuantumul taxelor locale este un indicator important al gradului de realizare a autonomiei locale. Curtea a reținut că autoritățile publice locale trebuie să dispună de împuterniciri reale pentru a-și putea implementa politicile. Impunerea cotelor maxime generale pentru taxele locale tuturor unităților administrativ teritoriale, fără a se ține cont de situația economică și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz, s-ar putea dovedi inefectivă”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

„Potrivit CALM, care este o structură reprezentativă a autorităților publice locale, consultările s-au desfășurat de o manieră formalistă. Proiectul legii contestate i-a fost expediat Congresului cu două zile înainte de termenul limită de acordare a avizului. Curtea a reținut că termenul de două zile acordat autorităților publice locale și asociației reprezentative pentru avizare nu poate fi încadrat în standardul perioadei de timp utile”, a mai declarat președinta CC.

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Sursa: IPN