PESTE 16 MII DE TONE DE PACURA VOR FI ELIBERATE DIN REZERVA DE STAT PENTRU TERMOELECTRICA

Agenția Rezerve Materiale urmează să elibereze din rezervele de stat, cu titlu de deblocare, către compania „Termoelectrica” SA, 16 500 tone de păcură. O hotărîre în acest sens a fost aprobată astăzi, 22 octombrie, de către cabinetul de miniștri, transmite IPN.

Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, a precizat că statul intervine pentru soluționarea situației excepționale create pe piața gazelor naturale, cu scopul asigurării securității energetice a țării și protecției populației.

În condițiile situației de criză privind livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, „Termoelectrica” a fost trecută la arderea păcurii. Reieșind din faptul că, pe 15 octombrie, întreprinderea a epuizat stocul disponibil personal de păcură, pentru a nu stopa procesul tehnologic de producere a energiei electrice și termice, Comisia pentru Situații Excepționale a decis eliberarea cantității de 16 500 tone de păcură din rezervele de stat.

„Arderea păcurii eliberate va permite asigurarea populației și instituțiilor importante cu caracter social – grădinițe, spitale, școli etc. – cu energie electrică, dar și agent termic în perioada rece a anului. Arderea păcurii din rezervele de stat asigură procesul de livrare a agentului termic și electric beneficiarilor de serviciile S.A. „Termoelectrica”, fapt ce permite menținerea unui tarif stabil pentru consumatori și economisirea gazelor naturale, fără a fi ridicate tarifele achitate de populație”, a mai spus Ana Revenco.

Sursa: IPN