PARLAMENTUL A DESEMNAT CINCI MEMBRI CEC

Parlamentul a votat astăzi, 16 septembrie, desemnarea a cinci membri în Comisia Electorală Centrală. Este vorba despre candidaturile propuse de Partidul Acțiune și Solidaritate. Candidatura propusă de Partidul Politic Șor nu a întrunit numărul necesar de voturi, iar candidaturile propuse de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu au fost supuse votului. În plen a fost prezent și Pavel Postica, membru CEC desemnat de președintele țării.

Potrivit legii, membrii CEC sînt numiți de către Parlament cu votul majorității deputaților. Din cei nouă membri ai CEC, unul este propus de președintele țării, iar opt membri sînt propuși de Parlament în funcție de numărul de mandate pe care îl deține fiecare fracțiune parlamentară.

Din partea fracțiunii PAS în CEC au fost delegați: Alexandru Berlinschii, Angelica Caraman, Sergiu Gurduza, Ludmila Lupașco și Alexandru Musteața.

Partidul Politic Șor a propus candidatura lui Vadim Banaru, însă pentru aceasta au votat doar șase deputați.

Candidaturile propuse de BCS – Vasile Postolache, Vitalie Miron și Lilian Enciu – nu au fost supuse votului. Mai devreme, fracțiunea a părăsit ședința plenului, motivînd că este un semn de protest pentru neacceptarea audierii conducerii ANRE și a ministrului infrastructurii și dezvoltării regionale.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că rămîne Biroul Permanent să decidă cînd vor fi puse la vot candidaturi pentru a suplini cele tei poziții vacante. Potrivit lui, opoziția va avea și are în CEC trei poziții.

Mandatul componenței CEC a expirat în luna iunie a acestui an, însă a fost prelungit cu 90 de zile în condițiile perioadei electorale a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Sursa: IPN