OPT ANI DE INCHISOARE PENTRU DOUA PRETINSE CLARVAZATOARE

Două pretinse clarvăzătoare din capitală au fost condamnate la cîte opt ani de detenție. Procesul penal în privința acestora a fost pornit, după ce o chișinăuiancă s-a plîns pe acțiunile ilicite ale învinuitelor, care sînt mamă și fiică. Cele două, între anii 2014 și 2017, și-au promovat în mediul online capacitățile pretins extrasenzoriale, susținînd că au puteri miraculoase de vindecare și atragere a norocului.

Procuratura Generală precizează că persoanele interesate erau invitate la domiciliul învinuitelor, unde prin înșelăciune, erau determinate să achite cîte o sută de lei pentru o „primă ședință de vindecare”. Ulterior, prin metode psihologice specifice de manipulare acestea dobîndeau bunurile victimei pe care, în caz de refuz, o amenințau cu decesul copiilor sau alte consecințe grave pentru familia acesteia.

În acest mod, potrivit probatoriului, inculpatele au dobîndit de la o femeie bunuri de peste 388 de mii de lei. Mai mult decît atît, fiind presată psihologic de către învinuite de „înlăturare a aurei negative”, victima s-a împrumutat cu sume mari de bani de la bancă, dar și de la rude, ascunzînd destinația adevărată a împrumutului.

La faza cercetării judecătorești inculpatele au restituit benevol părții vătămate suma prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Sursa: IPN