O PROBLEMA DE MATEMATICA DE UN MILION DE DOLARI AR FI FOST REZOLVATA DUPA 160 DE ANI

Ipoteza Riemann, o problemă de matematică veche de 160 de ani figurînd printre cele șapte mari probleme nerezolvate ale mileniului, ar fi fost rezolvată. Pentru soluția acestei probleme există și un premiu de un milion de dolari.

Strălucitul matematician britanic Sir Michael Atiyah susține că ar fi găsit rezolvarea la această problemă formulată pentru prima oară de Bernhard Riemann în 1859. Matematicianul, care are deja două dintre cele mai prestigioase premii în matematică - medalia Fields și premiul Abel -, și-a prezentat lucrarea la Forumul Heidelberg din Germania.

Ipoteza Riemann este o conjectură care spune că distribuția numerelor prime nu este aleatorie, ci ar putea urma un model descris de o ecuație denumită funcția Zeta Riemann. Provocarea era de a dovedi că această ecuație se aplică tuturor numerelor prime. Înainte de a fi validată, soluția propusă de Michael Atiyah va trebui să fie verificată de alți matematicieni și apoi va fi publicată. Abia atunci omul de știință va putea pretinde premiul de un milion de dolari, oferit de Clay Mathematics Institute de Cambridge.