NU EXISTA PERICOLE LA ADRESA SECURITATII ALIMENTARE A R. MOLDOVA

În Republica Moldova nu există pericolul unei crize alimentare de proporții. Asigurările sînt date de președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, decizia autorităților de a interzice exportul de grîu asigură consumul intern al țării pentru o perioadă de 300 de zile. În același timp, opoziția parlamentară spune că interdicția de a exporta grîu scade dramatic veniturilor agricultorilor, care nu mai dispun de surse financiare pentru a-și cultiva cîmpurile, notează IPN.

Blocarea porturilor ucrainene și imposibilitatea Ucrainei de a exporta cereale, amenință declanșarea unei crize alimentare la nivel global. Totuși, autoritățile de la Chișinău dau asigurări că în Republica Moldova nu vor lipsi produsele alimentare.

„Din luna martie am oprit exporturile de grîu și de făină de grîu. Rezervele de grîu sînt în jur de 250 de mii de tone, ceea ce ne-ar permite să acoperim 300 de zile de consum intern. În plus, chiar dacă în unele regiuni va fi o roadă mai slabă, roadă de grîu vom avea, de aceea noi nu vedem niciun pericol că nu vom avea pîine sau nu vom avea produsele necesare pentru a trăi. Acum, din cauza deficitului bugetar, oferim agricultorilor 30% din acciza la motorină, dar din 2023 sînt ferm convins că va fi o rambursare integrală a accizei pentru agricultori”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea, în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune Moldova 1.

Decizia autorităților de a interzice exporturile de grîu lovește puternic agricultorii, spun reprezentanții opoziției. Potrivit lor, statul ar trebui să procure grîul de la agricultori pentru a împiedica falimentarea acestora.

„În contextul prețurilor pe care le avem la motorină, piese de schimb, uleiuri, este clar că prețul la cereale va fi mult mai mare decît anul trecut. Agricultorii sînt nevoiți să investească acum de 2-3 ori mai mult în procesul agricol. Interdicția de export a grîului este bună pentru securitatea alimentară, dar nu este atît de bună pentru agricultori. De aceea, ar fi bine ca statul să procure grîul la preț de 6 lei, cît este acum pe piață, ca să le ofere agricultorilor surse financiare pentru a duce anul agricol la bun sfîrșit”, a spus deputatul blocului PCRM-PSRM, Radu Mudreac.

În același timp, agricultorii spun că Republica Moldova nu va duce lipsă de alimente, totuși prețul acestora va atinge cote alarmante. Fermierii cer autorităților un control strict al prețurilor la produsele de importanță socială.

„Se vorbește despre securitatea alimentară doar sub aspectul existenței produselor. Dar acum problema nu este în produse, ele vor fi, problema cea mai mare o constituie prețurile și cine le controlează. Avem nevoie de măsuri de combatere a monopoliștilor și a pozițiilor dominante, de sprijin pentru agricultorii mici și mijlocii care să-și păstreze producția în Republica Moldova și cel mai important, s-o proceseze. Noi sîntem în situația cînd multă materie primă este exportată cu valoare adăugată scăzută, în loc să fie procesată aici”, a spus președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari.

Potrivit deciziei autorităților, acciza la motorină pentru agricultori este compensată în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 lei per tonă, în cuantum de pînă la 100 mii de lei anual per beneficiar.

Sursa: IPN