MOTIUNEA SIMPLA A OPOZITIEI IMPOTRIVA POLITICILOR MINISTERULUI SANATATII NU A TRECUT

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, rămîne în funcție. Moțiunea simplă înaintată de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care critică politicile din sănătate, nu a trecut. Pentru aceasta au votat doar șase deputați din BCS, transmite IPN.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat, de la tribuna Parlamentului, că „moțiunea are la fundament doar istorii de povești, rupte din context și este înaintată atunci, cînd, de fapt, Republica Moldova a ieșit aproape din acest val, cu cea mi bună situație în regiune”. Ea a prezentat deputaților realizările ministerului în materie de vaccin, susținere a cadrelor medicale sau de corupție din sănătate.

Deputata BCS, Alla Darovannaia, a calificat declarațiile ministrei sănătății ca fiind „controversate și foarte obraznice”. Deputata s-a întrebat de ce nu au fost făcute publice informațiile cîte doze de vaccin au fost distruse din motivul expirării termenului de valabilitate. „Aceste acțiuni iresponsabile din partea guvernării a dus la o scădere drastică a celor care nu se vaccinează. Vaccinarea s-a transformat într-un dezastru”. Ea a mai spus că există nemulțumiri ale angajaților din sistem din cauza gestionării pandemiei, lipsei majorării salariilor etc. Deputata a declarat că „moțiunea simplă critică declarațiile controversate și lipsa evidentă de performanțe ale ministrului responsabil de sănătate”.

Deputata BCS, Svetlana Căpățină, a menționat că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 și a deceselor a crescut dramatic în ultima perioadă: „În perioada electorală au fost făcute promisiuni de a oferi protecție, stabilitate și oportunități pentru a răspunde provocărilor pe plan epidemiologic, cetățenii au contat pe schimbări, dar în schimb nu au primit nimic”. Ea a apreciat tăria de caracter a personalului medical implicat în lupta cu COVID-19, în prima linie, curajul și simțul datoriei. În schimb, ministerul, potrivit ei, nu e alături de ei, medicii au fost lipsiți de sporuri salariale, a fost anulată îndemnizația de 16 mii de lei, dacă nu sînt imunizați, și lipsiți de 100 de mii de lei urmașii medicilor în caz de deces.

Deputatul PAS, Radu Marian, a lăudat activitatea Ministerului Sănătății, spunînd că în ultimele trei luni s-au adus peste 700 de mii de doze de vaccin, s-a mărit de trei ori numărul de teste efectuate, a fost introdus un certificate digital, care a și fost recunoscut în UE etc. La capitolul vaccinare, guvernarea s-a confruntat de piedici, pentru că, chiar și unii colegi din Parlament spuneau că „aceasta promovează moartea”. Deputatul a îndemnat deputații din opoziție să nu promoveze falsuri, să promoveze vaccinarea ca instrument de a scăpa de pandemie.

Deputatul PAS, Adrian Băluțel, a mulțumit Alei Nemerenco pentru că a venit în Parlament și a vorbit despre activitatea ministerului. În opinia lui, acum va exista un val estrem de mare de la medici care vor dori rezolvarea problemelor care s-au adunat în sistem. El a încurajat-o în continuare pe ministră să meargă în spitale, deoarece multe din soluții se găsesc din discuțiile cu medicii. Acesta a îndemnat deputații „să discute despre politici, să fie conștienți că tot ce a fost pînă acum trebuie să înceteze: corupția în achiziții, furturile din spitale, batjocora față de medici. În acest sens PAS oferă toată susținerea ministrei”.

Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au înaintată o moțiune simplă împotriva politicilor Ministerului Sănătății la 11 noiembrie, acuzînd că situația din domeniu a scăpat de sub control – prețurile la medicamente au crescut, nu este suficient echipament medical, numărul zilnic al infectărilor cu COVID-19 este în jur de 1500 de cazuri, iar numărul zilnic de decese a ajuns la 60.

Sursa: IPN