MINISTRUL SANATATII EXPLICA NOUA METODOLOGIE DE COMPENSARE A MEDICAMENTELOR

Plata pe care o vor achita cetățeni pentru medicamentele compensate, începînd cu 1 noiembrie, se va reduce cu 40% per lista totală de medicamente, iar numărul medicamentelor oferite gratuit din cele compensate va crește cu 30%. „La momentul de față, de exemplu, din 655 de denumiri comerciale vom ajunge să oferim gratuit de la 266 de poziții pînă la 406. Mai mult ca atît, pentru medicamentele care erau mai ieftine acum, în formula nouă, pacientul nu va plăti absolut nimic la farmacie”, a declarat ministrul sănătății, Ala Nemerenco, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă Moldova, explicînd noua metodologie de compensare a medicamentelor, transmite IPN.

Potrivit Alei Nemerenco, pînă acum exista o metodologie de calcul destul de complicată care, de fapt, folosea două mici metodologii. Era complicat inclusiv pentru farmacii să ducă evidența acestor medicamente. Prin noua metodologie se introduce un singur plafon de compensare. Se va lua doar suma fixă de compensare în locul celor două care, de fapt, complicau lucrurile, dar nu acopereau cu adevărat costurile.

Ministrul susține că este vorba de o utilizare mai eficientă a fondurilor de asigurări, care vin să acopere medicamentele esențiale pentru pacienți. Iar cele mai mari reduceri vor atinge medicamentele utilizate în cele mai frecvente maladii întîlnite: maladiile cardiovasculare, osteoporoză, astm bronșic, boli pulmonare. „Noi nu am solicitat bugete suplimentare, nu am majorat bugetul anual, noi dacă am făcut mișcări spre majorarea sumei de compensare, am utilizat acei bani care au rămas, să spunem așa, în stoc, neacoperind unele medicamente pe perioada acelor 9 luni de pînă acum”, a precizat Ala Nemerenco.

Fără să facă trimitere la denumiri comerciale de medicamente, ministrul a exemplificat că pentru medicamentele prescrise pacienților cardiologici, dacă înainte coplata pacientului era de 42 de lei, acum va plăti 11 lei și 35 de bani. „Deci, este ceva foarte simțitor. Pentru alte medicamente, de exemplu, dacă coplata la farmacie era 10 lei și bănuți, acum vor plăti doar 3 lei, dacă era 15 lei, vor plăti 4 lei. Iată care este diferența”, a notat Ala Nemerenco.

Întrebată cine va explica pacientului ce, cum și cu cît se compensează, ministrul a spus că pacientul imediat va înțelege la ghișeul farmaciei, pentru că sînt medicamente pe care le administrează de ani de zile pentru problemele cronice pe care le au. „După 1 noiembrie, cînd va merge să-și primească acel medicament compensat din farmacie, el se va trezi că nu va trebui să achite absolut nimic sau va achita o co-plată pe care o va introduce el în casa farmaciei de 3-4 ori mai mică decît cea pe care a achitat-o pînă la 1 noiembrie”, a precizat ministrul sănătății.

Sursa: IPN