MESAJ CU PRILEJUL ZILEI NATIONALE A CULTURII

DRAGI CONCETĂŢENI,

Vă adresez cordiale felicitări cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii, marcată de geniul care a ales Moldova pentru a o face nemuritoare – Mihai Eminescu.

La fiece mijloc de ianuarie, întreg plaiul nostru simte în metru eminescian. Talentul și sensibilitatea, dragostea și patriotismul care se regăsesc printre elementele definitorii ale operei și personalității Marelui Poet revin în actualitate pentru a evoca rolul Luceafărului în cuvîntul, în cultura și în istoria neamului nostru.

Neîndoielnic, singura parte a identității unui popor care nu poate fi oprită de granițe și de spații o reprezintă cultura. Locurile de baștină, oamenii printre care te-ai format, casa părintească, oricît de dragi și de neprețuite ar fi, nu pot fi luate decît în amintiri. Astăzi, cînd conaționalii noștri s-au răzlețit prin lume, mai mult ca niciodată ne aplecăm cu gîndul spre lucrurile eterne, spre ceea ce ne identifică și ne definește, cultura fiindu-ne far călăuzitor prin încercările timpului.

La ce de-a 169-a aniversare din ziua nașterii lui Mihai Eminescu și cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, Vă îndemn să promovăm valorile menite să întărească sentimentul de mîndrie de neam moldovenesc și devotamentul pentru țara noastră Moldova.

Igor Dodon, Preşedinte al R. Moldova