MAIA SANDU LA SUMMITULUI CONSILIULUI EUROPEI DE LA REYKJAVIK

Cooperarea cu Țările de Jos, discutată cu Prim-ministrul Mark Rutte

Șefa statului a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, în marja Summitului Consiliului Europei de la Reykjavik, Islanda.

 „Am avut un dialog foarte bun cu Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, în această dimineață la Reykjavik, unde are loc cel de-al patrulea summit al Consiliului Europei. Am apreciat legăturile tot mai strînse cu Regatul Țărilor de Jos, îndeosebi, odată cu deschiderea ambasadei la Chișinău, luna trecută”, a spus șefa statului.

Lidera de la Chișinău a mai menționat că: „susținerea pe care o primim ca să construim un stat puternic, care lucrează pentru cetățenii săi, dar și să accelerăm procesul de aderare la UE este foarte valoroasă”. Președinta Maia Sandu a mulțumit Premierului Rutte pentru deschiderea pe care o are țara sa față de noi și a subliniat că Republica Moldova mizează pe intensificarea cooperării economice și pe atragerea de noi investiții din Regatul Țărilor de Jos.

 

Întîlnire cu Prim-ministrul Maltei, Robert Abela

În cadrul lucrărilor Summitului Consiliului Europei de la Reykjavik, Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Maltei, Robert Abela, discutînd despre relațiile bilaterale.

„La Summitul CoE am avut o întîlnire cu Prim-ministrul Maltei, Robert Abela, cu care am discutat despre cum țările noastre pot coopera mai mult în domenii importante pentru noi - combaterea corupției și recuperarea activelor, dar și managementul resurselor de apă. I-am transmis Premierului maltez că apreciem sprijinul pe care ni-l oferă țara sa pentru a avansa agenda noastră europeană”, a spus șefa statului.

 

Discuții cu Președinta Ungariei, Katalin Novák

Șefa statului s-a întîlnit la Summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, Islanda, cu Președinta Ungariei, Katalin Novák. Oficialele au discutat despre agenda bilaterală de cooperare.

„I-am mulțumit Președintei Novák pentru susținerea acordată de Ungaria pentru proiectul nostru de aderare la UE și mi-am exprimat interesul pentru dezvoltarea relațiilor economice prin creșterea schimburilor comerciale și atragerea investițiilor”, a menționat Președinta Maia Sandu.

 

Întrevedere cu Președinta CEDO, Siofra O’Leary

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit la Summitul din Reykjavik, cu Președinta Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO),Siofra O’Leary. Oficialele au discutat despre rolul CEDO și al Consiliului Europei în realizarea reformelor și alinierea la cele mai bune practici în justiție.

„Vom continua buna conlucrare pentru a întări instituțiile în țara noastră. Moldova continuă să avanseze în clasamentele internaționale privind democrația, ceea ce dovedește angajamentul nostru ferm pentru dezvoltarea unei societăți unde justiția prevalează”, a spus Președinta Maia Sandu.

 

Întîlnire cu omologul său din Cipru

Președinta Maia Sandu l-a salutat pe Nikos Christodoulides, Președintele Ciprului și l-a felicitat, încă o dată, cu învestirea recentă în funcție. „Am vorbit cu Președintele Christodoulides despre impulsionarea dialogului bilateral și am mulțumit pentru sprijinul oferit Republicii Moldova în parcursul nostru european”, a menționat șefa statului.

În discuția cu omologul său, Președinta Maia Sandu a subliniat: „mizăm pe sprijinul partenerilor ciprioți pentru inițierea negocierilor de aderare la UE cît mai curînd. La fel, contăm pe susținerea eforturilor noastre în combaterea corupției și în recuperarea bunurilor, care aparțin de drept cetățenilor noștri”, a conchis lidera de la Chișinău în discuția sa cu Președintele Christodoulides.

Sursa: presedinte.md