LA BISERICA ADORMIREA MAICII DOMNULUI DIN CAUSENI VA FI RESTAURATA PICTURA MURALA IN NAOS

Lucrările de restaurare și integrare a picturii murale (în naos și pronaos) la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni vor fi finalizate cu sprijinul Ambasadei SUA la Chișinău. Pînă acum, din fondurile alocate, au fost realizate lucrări de conservare-restaurare a picturii murale din interiorul bisericii (altar). De asemenea, a fost restaurată pardoseala și acoperișul, a fost amenajată camera de aerare la fundație, rețelele inginerești și au fost conservate vestigiile arheologice la pridvorul bisericii, transmite IPN.

Proiectul de restaurare a fost inițiat în anul 2016, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova,. Ministrul culturii, Sergiu Prodan, alături de Laura Hruby, însărcinat cu afaceri al ambasadei SUA la Chișinău, precum și responsabili de proiectul de restaurare a Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Căușeni s-au deplasat recent la fața locului.

Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni ocupă un loc important printre bunurile de patrimoniu cultural al Republicii Moldova. Este un monument cu o arhitectură și o pictură de unicat din secolele XVII-XVIII. Biserica din Căușeni este monument de importanță națională, înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat.

În ultimele trei decenii, Biserica din Căușeni a suferit substanțial din cauza unor procese de degradare, care au condus la deteriorarea accentuată a picturii murale și a arhitecturii.

În anul 2021, în cadrul proiectului de restaurare, au fost atrase și resurse financiare de la bugetul de stat, acestea fiind administrate de Muzeul Național de Artă. A fost restaurat zidul exterior al bisericii și au fost efectuate lucrări de restaurare și reabilitare a gardului din jurul bisericii. De asemenea, a fost edificată sala pentru ghizi și au fost făcute lucrări de amenajare a teritoriului.

Sursa: IPN