INDEXAREA PENSIEI

Cîte procente constituie și cine beneficiază

Pentru aproape 700 de mii de persoane la pensie, din 1 aprilie pensiile vor fi indexate. Aceasta este prima indexare din 2021.

Pentru peste 663 de mii de beneficiari va fi indexată pensia de la 1 aprilie 2021, informează Casa Națională de Asigurări Sociale.

Astfel, pentru indexarea de la 1 aprilie a pensiilor în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an au fost planificate mijloace financiare în suma de 608 milioane de lei.

Toate pensiile vor fi indexate cu 3,89%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani.

Indexarea pensiilor este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii;

  • toate pensiile stabilite și recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii
  • pensiile pentru vechime în muncă
  • pensiile funcţionarilor publici
  • pensiile colaboratorilor vamali
  • pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl
  • pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

Totodată, începînd cu 1 aprilie, vor fi recalculate şi alocaţiile sociale de stat pentru 66 654 de beneficiari şi alocaţiile pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere pentru 12 983 beneficiari. De menţionat că, în acest an, la 1 octombrie, va avea loc şi a doua indexare a pensiilor. Iar în calcul se va lua rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs, coeficientul de indexare fiind stabilit de Guvern.

Sursa: sputnik.md