IGOR DODON A CRITICAT DUR DECLARATIILE FACUTE DE “NAZISTI” DESPRE ZIUA VICTORIEI

Ziua Victoriei marcată în Republica Moldova a demonstrat că în țara noastră mai există persoane care nu se consideră învingători, ci învinși în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Despre aceasta a declarat Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la postul de televiziune NTV Moldova, criticînd dur comportamentul și declarațiile făcute de cei “de dreapta” în această zi.

“Noi credeam că după ce Ghimpu nu a acces în Parlament, acești “naziști” nu vor mai fi acolo. Majoritatea cetățenilor înțelepți s-au bucură de faptul că naționaliștii au dispărut din Parlament. Dar observăm că au apărut din nou. Am văzut declarațiile unor deputați care regretă că a fost obținută Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Peste tot în lume se sărbătorește această Mare Victorie și se comemorează eroii căzuți, dar noi avem cîțiva deputați în țară care vin cu alte declarații și acest lucru este rău”, a spus Igor Dodon, remarcînd că aceste declarații ale celor „de dreapta” au dezamăgit, în special, susținătorii Partidului Socialiștilor, care pînă atunci au pledat pentru coaliția dintre PSRM și ACUM.

În același timp, Igor Dodon, a remarcat că, în pofida apelului său de a renunța la culoarea politică în această zi, unele partide nu au ținut cont de acest lucru. “Consider că nu este corect. Nu poate fi transformată ziua de 9 Mai, într-o sărbătoare politică și ideologică a fiecărui partid în parte”, a adăugat Dodon.

În același timp, șeful statului a subliniat că în pofida tuturor încercărilor de a rescrie istoria, în pofida faptului că Parlamentul a decis împotriva voinței cetățenilor că în această zi trebuie să fie marcate două sărbători, totuși oamenii se consideră urmașii învingătorilor și participă activ anume la evenimentele consacrate Zilei Victoriei.

“Voi ați văzut cîți oameni au venit la Marșul Victoriei. Și au venit benevol. Oamenii pur și simplu au venit, ca să meargă cu portretele în mînă, într-o coloană, împreună cu Președintele și conducerea. Sper ca anul viitor în această coloană să nu fie doar Președintele. Aici trebuie să fie și premierul, și spicherul, astfel va fi corect”, a spus el.