G7 CALIFICA DREPT ABOMINABIL ATACUL RUSESC ASUPRA CENTRULUI COMERCIAL DIN KREMENCIUK

Liderii G7 au calificat luni drept un "atac abominabil" şi o "crimă de război" bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk, în care au murit cel puţin 18 persoane.

"Atacuri fără discernămînt la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război", au spus liderii reuniţi în cadrul summitului G7 găzduit într-un castel din Alpii bavarezi din sudul Germaniei într-o declaraţie care "condamnă solemn atacul odios" şi asigură că Vladimir Putin va trebui să "dea socoteală".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o "oroare absolută" după atacul din Kremenciuk şi a cerut poporului rus să "privească adevărul în faţă" într-o postare pe Twitter însoţită de o înregistrare video cu mallul cuprins de flăcări.

"Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie", a adăugat preşedintele francez, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.

Lumea este "îngrozită" de acest atac,"cea mai recentă dintr-o serie de atrocităţi", a declarat la rîndul său secretarul de stat american Antony Blinken.