DETALII CU PRIVIRE LA JAFUL DE LA CATEDRALA MITROPOLITANA

Poliția are un suspect

Paracliserul Catedralei a fost internat în secția de reanimare și se află în stare gravă. Poliția a inițiat pe acest caz un dosar penal.

Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove a venit cu o reacție la cazul șocant care a avut loc în dimineața zilei de 27 decembrie la Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului” din centrul Capitalei.

Amintim că, la deschiderea lăcașului de cult, indivizi necunoscuți l-au bătut crunt pe paracliser, după care au prădat bunuri bisericești.

Mitropolia anunță într-un comunicat că paracliserul Vasile Ghimp se află în stare gravă la Insitutul de Medicină Urgență, fiind internat în secția de reanimare. Consiliul parohial al Catedralei cere ”sfintele rugăciuni pentru robul lui Dumnezeu Vasile, care se luptă între viață și moarte”.

Reprezentanții Bisericii sînt profund indignați de acest act de vandalism, care reprezintă un atentat la viața unui om ce și-a consacrat viața slujirii lui Dumnezeu și aproapelui.

”Făptașii acestui act inuman și rușinos au demonstrat odată în plus că omul pătimaș poate merge atît de departe, încît să curme viața aproapelui și să pîngărească cele sfinte și dumnezeiești”, menționează Consiliul parohial în declarație.

Se menționează totodată că nu este primul caz de furt și de sacrilegiu, iar confrații slujitorii sînt îndemnați să fie mai precauți, asigurînd paza sfintelor locașe. Totodată, dacă sînt observate persoane suspecte în biserică și în preajma sfintelor locașe, să fie anunțată poliția. Despre aceste cazuri să fie înștiințați și credincioșii din localitate, care ar manifesta atenție sporită față de edificiile sacre.

”În nădejdea că astfel de incidente nu se vor repeta, iar făptașii fărădelegilor se vor pocăi și îndrepta, vă îndemnăm să păstrați liniștea lăuntrică și să petrecem în post și rugăciune această perioadă pregătitoare Nașterii Mîntuitorului”, subliniază Consiliul în încheierea declarației.

Acum cîteva minute, a venit cu o reacție la acest caz ieșit din comun și Direcția de Poliție a municipiului Chișinău. Instituția menționează că, imediat după alertarea serviciului 112, la fața locului s-a deplasat grupul operativ a Inspectoratului Buiucani și serviciile specializate. Oamenii legii au stabilit că, în timp ce deschidea Catedrala Mitropolitană, paracliserul în vîrstă de 79 de ani a fost atacat din spate cu un obiect contondent de o persoană necunoscută, fiindu-i cauzate leziuni corporale.

Ulterior, atacatorul a deteriorat sticla de la o icoană și a sustras din interiorul ei mai multe bijuterii din aur, care au fost donate de enoriași

În urma măsurilor speciale de investigație întreprinse de forțele de ordine a fost identificat un suspect în săvîrșirea infracțiunii date. În acest context, a fost pornită o cauză penală.

Sursa: sputnik.md