CURTEA PENALĂ INTERNAȚIONALĂ A EMIS MANDAT DE ARESTARE PE NUMELE LUI VLADIMIR PUTIN

Curtea Penală Internațională a emis, vineri, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război în Ucraina, relatează Reuters.

Rusia neagă în mod constant acuzațiile și neagă comiterea de crime de război în Ucraina, în ciuda numeroaselor dovezi.

CPI a emis mandatul pentru arestarea lui Putin pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei.

La începutul săptămînii, Reuters scria că este de așteptat ca CPI să emită mandatele, primele de cînd a început investigația în ce privește războiul din Ucraina.

Separat, CPI a emis mandat și pentru Maria Alekseievna Lvova-Belova, responsabila din Rusia pentru Drepturile Copiilor, pentru aceleași acuzații.

Procurorul CPI Karim Khan a deschis o investigație față de comiterea unor crime de război, crime împotriva umanității și genocid în Ucraina în urmă cu un an. El a subliniat, pe parcursul a patru vizite în Ucraina, că investighează fapte împotriva copiilor și fapte care vizează infrastructura civilă din Ucraina.

123 de țări sînt semnatare ale Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale. Dintre ele, 33 sînt state africane, 19 sînt țări din Asia-Pacific, 18 din Europa de Est și 28 din America Latină și Caraibe, iar 25 din Europa de Vest. Tratatul nu a fost nici semnat nici ratificat de cîteva țări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak.

Sursa: digi24.ro