CONTINUTUL HOTARIRII CNESP CONTRAVINE DECLARATIILOR MINISTREI NEMERENCO

Hotărîrea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, din 9 septembrie, nu prevede modalitatea de prezentare a documentației COVID-19 din partea vizitatorilor localurilor. De asemenea, nu prevede nici mecanismul de verificare a acestor documente. O spun reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR”. Potrivit lor, conținutul de facto al hotărîrii contravine declarațiilor făcute de către ministra sănătății în cadrul unei emisiuni TV, la care Ala Nemerenco a declarat că restaurantele nu cad sub incidența acestei deciziei.

Asociația precizează că în hotărîre nu este descris nici mecanismul de control din partea instituțiilor cu funcție de control. „Autoritățile statului din nou emit doar decizii generale cu caracter de executare, fără a explica mecanismul de implementare și de control. Astfel, lăsînd la latitudinea instituțiilor cu funcție de control, aprecierea subiectivă a respectării sau nerespectării deciziei CNESP. Ca și în trecut, această manieră de lucru lasă loc de abuzuri față de cei care trebuie să execute deciziile CNESP”, susțin reprezentanții MĂR.

Asociația reiterează că în Codul Activităților Economice din Moldova (CAEM) nu există așa tipologie ca și „club de noapte”, cu atît mai mult că pe teritoriul Republicii Moldova nu sînt unități distractive sau de alimentație publică înregistrate ca și „ring de dans”. Clasificarea și atribuirea codului CAEM unei activități economice se face în funcție de activitatea principală a unei unități.

„Sectorul HoReCa a evoluat în diversitatea serviciilor prestate, codul CAEM rămînînd neactualizat. În prezent, orice tip de unitate de alimentație publică poate presta servicii atît de deservire, organizare de evenimente distractive, dansuri, conferințe, cît și evenimente concertistice. În această ordine de idei, apare întrebarea ce se dorește ca și măsură epidemiologică prin specificarea noțiunilor de „ring de dans” și „club de noapte”?”, se menționează într-o declarație a asociației.

Asociația MĂR reiterează necesitatea creării unui consiliu consultativ pe lîngă CNESP, pentru a evita astfel de situații, care reduc din eficiența măsurilor adoptate pentru sănătatea publică și subminează, atît autoritatea instituțiilor responsabile, cît și a mediului de afaceri.

Sursa: IPN