COMERCIANTI DIN PIETE ERAU FORTATI SA DEA „TAXE DE PROTECTIE” INTRE 5 000 SI 10 000 DE LEI

Patru funcționari din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) au fost reținuți într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Aceștia sînt bănuiți că au pretins și au primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială, transmite IPN.

Centrul Național Anticorupție precizează că în cadrul urmăririi penale s-a constatat că angajații APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianții din piețele din capitală și din țară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, pretindeau „taxe de protecție”. În patru din cazurile documentate de CNA, sumele variau între 5 000 și 10 000 de lei. Banii erau transmiși în tranșe.

Mai multe percheziţii au fost operate în această dimineaţă în birourile de serviciu de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Patru inspectori au fost reținuți și plasați în izolator pentru 72 de ore.

Funcționarii bănuiți de corupere pasivă riscă pînă la 10 ani de detenție, amendă penală de pînă la 400 000 de lei şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice de la 7 la 10 ani.

Sursa: IPN