CINE VA POPULA MOLDOVA IN LOCUL MOLDOVENILOR PLECATI PESTE HOTARE

Republica Moldova nu are cum evita soarta unor țări occidentale care au devenit ținta valului de imigranți din Afganistan, Irak, Siria și alte state din Asia și Africa de nord, susține demograful Valeriu Sainsus, care este și conferențiar la Academia de Studii Economice.

În fiecare an, Republica Moldova rămîne fără 3 la sută din populație și această tendință se menține deja ani la rînd. Unde vom ajunge? Va deveni Republica Moldova o țară depopulată? – acestea sînt întrebările pe care le-am adresat demografului Valeriu Sainsus.

Specialistul spune că este greu de prezis consecințele nefaste ale acestei situații, dar, în mod sigur, Republica Moldova nu va ajunge o țară depopulată, chiar dacă de aici ar pleca toți cetățenii moldoveni.

"Este greu de imaginat unde se poate ajunge în contextul în care vorbim despre creșterea mobilității populației (de plecarea și stabilirea moldovenilor peste hotare – n.n.). Inevitabil, migrația încearcă să compenseze diferențele de concentrare a populației. Pămînt gol niciodată nu o să existe. Este evident că, în contextul în care o bună parte dintre conaționalii noștri pleacă, locul lor va fi ocupat de reprezentanții altor națiuni", a spus conferențiarul universitar.

"Presiunile demografice asupra spațiului național sînt foarte mari. Și lucrul acesta deja se întîmplă (deja reprezentanții altor națiuni vin în Moldova – n.n.). Uitați-vă ce se întîmplă în Chișinău. Avem populație din afară care se stabilește pe pămîntul nostru. Este vorba de populația musulmană care se înmulțește și se extinde în raport cu populația creștină", susține demograful.

Valeriu Sainsus afirmă că în Republica Moldova se va întîmpla ceea ce se întîmplă acum în alte părți: densitatea de populație se va reduce, iar lipsa de populație va fi compensat de populațiile altor state de la periferie.

"Să nu uităm că întreaga zonă europeană se află sub presiunea imigranților. Mă refer la ultimele valuri de migrație ale sirienilor spre state dezvoltate. Probabil că aceste presiuni vor fi mai mici asupra Republicii Moldova pentru că în țara noastră nu există o bunăstare pe care să o putem raporta la cea din Uniunea Europeană. Dar oricum aceste presiuni vor exista", spune expertul.

Sainsus afirmă că Republica Moldova nu are cum să se opună acestui proces, de aceea ar fi mai bine ca autoritățile să se gîndească din timp la măsurile pe care urmează să le ia în vedere asimilării celor nou veniți.

"Intențiile noastre de a ne opune procesului global migrațional ar trezi reticențe dure la adresa noastră. Este important ca țara și sistemul să aibă în vedere asimilarea populației care se va stabili pe teritoriul nostru. Este important ca cota imigranților care se vor stabili la noi să nu fie mai mare de 5 la sută din totalul populației. Dacă ponderea lor va ajunge la 25 la sută, atunci aceasta va deveni o forță care ar putea să se opună regimului și cursului de dezvoltare al țării", a spus el.

În același timp, el afirmă că venirea și stabilirea străinilor în țara noastră va contribui la dezvoltarea economică a ei.

"Pe de lată parte, oricît de mare sau de mic va fi numărul celor care vor veni în țara noastră, ei vor contribui la dezvoltarea economică, ceea ce este foarte important în contextul în care ne confruntăm cu un vid de populație și ne vom confrunta cu acest vid de populație în următoarele două-trei decenii", a spus el.

"A stopa migrație este, practic, imposibil. Migrația trebuie dirijată. De aceea, criteriul de bază în ceea ce privește dirijarea migrației rămîne de a urmări direcția asimilării populației care se va stabili în aceste teritorii", a conchis demograful Valeriu Sainsus.

Sursa: sputnik.md