CIND VA AJUNGE IN MOLDOVA VACCINUL „SPUTNIK V”?

Cel de-al cincilea președinte al Republicii Moldova este convins că problemele legate de vaccinare nu ar trebui să fie în niciun caz politizate și că populația republicii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege cu ce vaccin să imunizeze.

Fostul șef de stat al Republicii Moldova, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon va merge miercuri seară la Moscova, unde, printre altele, va discuta problema furnizării vaccinului rus în Republica Moldova. Politicianul a spus acest lucru în emisiunea programului „Expertiză” al studioului radio Sputnik Moldova.

"Pot promite acum în mod responsabil: în viitorul apropiat vaccinul rus Sputnik V va fi în Moldova. În ce cantități - se va decide în timpul vizitei mele de lucru la Moscova după întîlnirea cu conducerea Federației Ruse", a declarat liderul PSRM.

De altfel, potrivit lui Dodon, un vaccin rusesc eficient și fiabil în cantitate de cîteva sute de mii de doze ar fi putut ajunge în Moldova încă în februarie.

„Administrația prezidențială a făcut totul pentru ca în acel moment vaccinul Sputnik V să nu fie înregistrat în Moldova. Și dacă nu am fi intervenit, nu ar fi fost înregistrat pînă în prezent. Astăzi, Maia Sandu se adresează chiar președintelui Putin cu o cerere de a oferi Moldovei un vaccin rusesc, încercînd în mod clar să cîștige dividende politice în republică. Sînt profund convins că problema vaccinării nu ar trebui niciodată politizată. Și, bineînțeles, populația Moldovei ar trebui să aibă posibilitatea de a alege cu ce vaccin să fie vaccinat", spune Igor Dodon.

În plus, președintele PSRM consideră că este necesar să se stabilească un preț fix pentru vaccinurile importate și să se permită achiziționarea acestora de către structurile comerciale.

Sursa: sputnik.md