AVERTISMENTUL SPECIALISTULUI

La finalul pandemiei COVID poate exploda altă boală

La sfîrșitul pandemiei COVID-19, riscăm să ne pomenim cu o explozie a cazurilor de tuberculoză. Valentina Vilc, coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, a semnalat acest aspect într-o emisiune la Sputnik.

Pandemia COVID-19, prin restricțiile și carantinele instituite, pune în dificultate depistarea cazurilor noi de tuberculoză.

Conform datelor oficiale, numărul cazurilor de tuberculoză noi și în recidivă a scăzut cu zeci de procente în 2020, comparativ cu 2019. Acesta nu este însă un tablou veridic și, prin urmare, specialiștii din Sănătate n-au niciun motiv de bucurie. Despre acest fapt a vorbit Valentina Vilc, coordonatoarea Programului Național de Combatere a Tuberculozei, în emisiunea „Atitudini” de la Sputnik Moldova, moderată de jurnalista Maria Dimineț.

Numărul cazurilor noi de tuberculoză ar putea crește cu vreo 26 la sută la sfîrșitul pandemiei COVID -19, potrivit estimărilor menționate de Valentina Vilc.

În anul 2020, peste 2000 de persoane au fost diagnosticate cu tuberculoză în Republica Moldova, iar peste 200 au decedat din cauza bolii. Aproximativ 15% dintre bolnavi au forme de tuberculoză rezistente la tratamentul medicamentos.

În general, numărul cazurilor de tuberculoză a descrescut în anii anteriori cu 8-10%, iar situația era considerată ca fiind sub control. De asemenea, rata mortalității prin tuberculoză era în descreștere.

„De cînd sîntem în pandemie, numărul cazurilor și noi și în recidivă a scăzut practic cu 39% în 2020, comparativ cu 2019. Cred că este pentru prima dată în istorie cînd nu ne bucuăm că numărul cazurilor de tuberculoză s-a redus. Cu carantinele, restricțiile care erau prin sate, noi, pur și simplu, n-am depistat toate cazurile de tuberculoză”, a spus Valentina Vilc.

Invitata a estimat că n-au fost depistate 25-30% dintre cazurile de tuberculoză. 

„Pericolul tuberculozei este că, dacă nu o depistăm la timp, este mult mai greu de tratat”, a menționat interlocutoarea.

„Acum noi sîntem într-o situație alarmantă. Noi înțelegem: da, numărul este mic, dar un rezervor de infecție tuberculoasă rămîne totuși în societate. De aceea, nu putem să ne bucurăm”, a adăugat Valentina Vilc.

În prezent, responsabilii elaborează Programul național de tuberculoză pentru anii 2021-2025. În ultimele 2-3 săptămîni, în cadrul Programului Național de Combatere a Tuberculozei au fost desfășurate mai multe ședințe în scopul senzibilizării în privința riscurilor tuberculozei, inclusiv cu reprezentanți ai autorităților publice locale (APL).

„Tuberculoza nu este numai o problemă medicală, dar și una socială”, a spus Valentina Vilc.

Interlocutoarea s-a destăinuit că ei nu-i place să spună că tuberculoza afectează păturile sociale vulnerabile și că este „boala sărăciei”, pentru că, de fapt, boala nu alege.

Valentina Vilc a mai apreciat că „stresul care a afectat societatea din cauza pandemiei” de asemenea este un factor ce poate genera creșterea cazurilor de tuberculoză.

În Republica Moldova există și un sistem video, de observare la distanță, a pacienților cu tuberculoză – VOT ( video observed treatment), a menționat Valentina Vilc.

Tratamentul tuberculozei sensibile durează 6-8 luni, iar al celei rezistente – pînă la doi ani, în acest caz persoana luînd cîte 11-12 pastile/zi care nimicesc bacilul, pe lîngă cele care atenuează eventuale efecte secundare. În Republica Moldova, tratamentul tuberculozei este gratuit și acoperit din banii publici și sursele oferite de partenerii de dezvoltare.

Autor: Eleonora LISNIC

Sursa: sputnik.md