AMNESTY INTERNATIONAL TRANSFERA RESPONSABILITATEA DE LA AGRESOR LA VICTIMA, ACUZA ZELENSKI

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat joi seară Amnesty International că "încearcă să amnistieze statul terorist" Rusia, după ce ONG-ul a reproşat Kievului că pune în pericol civili în cadrul războiului cu Moscova, notează AFP, citată de Agerpres.

Amnesty International "transferă responsabilitatea de la agresor la victimă", a adăugat el. Mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, şi-a manifestat ''indignarea'' după acuzaţiile injuste ale ONG-ului.

Într-un raport publicat joi după o anchetă de patru luni, ONG-ul a acuzat armata ucraineană că stabileşte baze militare în şcoli şi spitale şi lansează atacuri din zone populate, o tactică despre care spune că încalcă dreptul internaţional umanitar.

"Agresiunea împotriva statului nostru este nejustificată, invazivă şi teroristă. Dacă cineva redactează un raport în care victima şi agresorul sînt puşi într-un fel pe picior de egalitate, dacă anumite date despre victimă sînt analizate şi acţiunile agresorului sînt ignorate, asta nu poate fi tolerat", a adăugat Volodimir Zelenski în cotidiana declaraţie video.

La rîndul său, Dmitro Kuleba a acuzat Amnesty International că ''creează un fals echilibru între opresor şi victimă, între ţara care a distrus sute de mii de civili, oraşe, teritorii şi ţara care se apără cu disperare''.

În timp ce a criticat tacticile armatei ucrainene, Amnesty International a subliniat pe de altă parte că acestea ''nu justifică în niciun caz atacurile ruse orbeşti'' care au lovit populaţia civilă.