ZONELE ECONOMICE LIBERE SI PARCURILE INDUSTRIALE DIN R. MOLDOVA SI-AU PREZENTAT OPORTUNITATILE INVESTITIONALE

Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale din țară şi-au prezentat oportunitățile investiționale în cadrul Forumului ”Parcurile Industriale şi Zonele Economice Libere – instrumente de dezvoltare a sectorului industrial şi a promovării exportului din Republica Moldova”.

Potrivit unor surse de la Ministerul Economiei, Forumul a reunit reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în R. Moldova şi ai instituțiilor guvernamentale, administratorii Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale, precum şi oficiali din instituțiile finanțatoare - Banca Mondială, BERD ș.a.

Evenimentul a fost deschis de vicepremierul, ministrul în exerciţiu al Economiei, Stephane Bride, care a declarat că Forumul de astăzi este un prilej ca autoritățile și mediul de afaceri să traseze noi obiective comune, urmate de acțiuni și proiecte concrete, să identifice noi oportunități de finanțare și extindere a infrastructurii industriale, diplomaților revenindu-le misiunea de amplificare a mesajelor despre țara noastră în exterior.

”Chiar dacă reprezintă doar 14% din PIB, industria este principalul sector de activitate, cel care dă tonul general pentru rezultatele sustenabile pe termen mediu și lung din economie. Drept confirmare sînt investițiile efectuate în ZEL-uri și Parcurile Industriale. De la deschiderea acestora și pînă în prezent peste 200 mln de dolari SUA au fost investiți în ZEL-uri și peste 700 mln de lei în parcurile industriale. Viabilitatea acestor platforme o confirmă și datele pe 9 luni ale anului curent. Potrivit acestora, în pofida unei încetiniri economice generale, industria a înregistrat o creștere de 4% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a precizat Stephane Bride.

De asemenea, ministrul Economiei a accentuat că deși au fost înregistrate anumite progrese, industria moldovenească rămîne o zonă cu un potențial insuficient valorificat. În opinia sa, în procesul industrializării este importantă asigurarea climatului de afaceri favorabil, retehnologizarea proceselor de producție și atragerea investiţiilor străine.

La rîndul său, Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, a susținut necesitatea îmbunătățirii climatului de afaceri, care ar permite antreprenorilor să-și dezvolte afacerile la condiții preferențiale nu doar în cadrul ZEL-urilor și Parcurilor Industriale, dar și în toată țara.

În cadrul forumului administratorii platformelor industriale au prezentat oportunitățile, avantajele, succesele, dar și problemele cu care se confruntă.