“ZIUA VINULUI” VA FI ORGANIZATA IN ACEST AN INTR-UN NOU FORMAT

Sărbătoarea naţională “Ziua Vinului” din acest an va fi organizată într-un format nou. Evenimentele culturale şi degustările se vor desfăşura la fiecare vinărie în parte. O decizie în acest sens a fost luată pe 17 septembrie în cadrul şedinţei comisiei pentru organizarea sărbătorii.

Fiecare vinărie, care are infrastructura necesară, va avea un program de sărbătoare pe 3 şi 4 octombrie. “Avem mai multe vinării cu infrastructură necesară. Aceştia se vor întîlni cu reprezentanţii Federaţiei de Promovare a Turismului. Mai avem două săptămîni, timp suficient să organizăm sărbătoarea la nivel înalt”, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula. Oficialul a adăugat că la aeroport şi hoteluri, precum şi în alte locuri din municipiul Chişinău, „turiştii vor fi informaţi despre evenimentele care vor avea loc pe parcursul sărbătorii”.

Preşedintele Uniunii Oenologilor din Republica Moldova, Gheorghe Arpentin, care a participat la şedinţă la Ministerul Agriculturii, a confirmat că s-a luat decizia de a organiza sărbătoarea la fiecare întreprindere. „Nu ne este însă de sărbătoare, chiar dacă avem un an bun, în condiţiile în care pieţele externe sînt blocate, iar ponderea exporturilor de vinuri a scăzut de la 25 la 8 la sută în total exporturi”.

Vinificatorii din Moldova, convocaţi recent într-o şedinţă, au decis să nu organizeze în acest an „Ziua Vinului”, preconizată pentru 3-4 octombrie, din cauza protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale.