ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

La Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, pe 24 iunie, a fost celebrată cea mai emblematică piesă a costumului tradiţional – ia. Pe tot parcursul zilei, în incinta expoziţională a Muzeului s-au desfăşurat mai multe activităţi dedicate Zilei universale a iei.

Pe un ecran imens a fost prezentată cea mai originală paradă a costumului popular cu genericul „Ore care relevă milenii de tradiţie”. Rînd pe rînd, şi-au demonstrat măiestria seculară meşterii populari din diferite zone ale Moldovei. Doritorii au avut posibilitatea să-şi procure piese vestimentare şi podoabe. Una dintre condiţiile gazdelor a fost ca vizitatorii şi invitaţii să se prezinte îmbrăcaţi în costum popular sau în ie, să aducă fotografii vechi cu oameni în costume populare care vor fi scanate de muzeografi instantaneu şi returnate posesorilor.

Aceste condiţii au fost îndeplinite de către majoritatea vizitatorilor şi sălile Muzeului au căpătat un aer de sărbătoare. În cadrul acestei manifestări culturale a fost prezentat un program de romanţe interpretate de Cristina Scarlat şi un evantai folcloric susţinut de solistele Viorica Ciubotaru, Dina Vrăjmaşu, Eudochia Lică şi de ansamblul „Balada”.

Moldpres