ZIUA PROFESIONALA A INVENTATORILOR SI RATIONALIZATORILOR

Raţionalizatorii şi inventatorii sînt profesionişti din toate sectoarele economiei, ştiinţei, ocrotirii sănătăţii, cultură. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ultimii 5 ani, începînd cu 2011 şi pînă în 2015, efectul economic la nivel de ţară obţinut de la valorificarea invenţiilor şi propunerilor de raţionalizare a constituit 16,3 milioane de lei, acesta fiind asigurat de către cei aproape 3600 de inventatori şi raţionalizatori. În total au fost valorificate 731 de invenţii, inclusiv 253, în primul an, şi 912 propuneri de raţionalizare.

În 2015, au fost depuse 265 de cereri de brevet de invenţie, cu 7% mai multe în raport cu perioada precedentă, şi eliberate 196 de titluri de protecţie – brevete de invenţie. Economiile la nivel de ţară obţinute în 2015 prin valorificarea invenţiilor şi propunerilor de raţionalizare au constituit peste 3 milioane 316 mii de lei. Anul trecut rentabilitatea activităţii inventive şi inovative a atins nivelul de 610, altfel zis, fiecare leu investit în activitatea inventivă şi de raţionalizare a generat un venit de 6 lei 10 bani. Este greu de identificat vreun sector al economiei, în care rentabilitatea ar fi atins cota de 610 la sută!

Cu toate acestea, în ultimii ani, în Republica Moldova se înregistrează un declin dramatic la capitolul activităţii inventive şi de raţionalizare. Pe parcursul ultimilor cinci ani (perioadă cuprinsă între anii 2011 şi 2015), Biroul Naţional de Statistică al RM nu a raportat nici un contract de transmitere a drepturilor asupra unui brevet de invenţie (în sensul vînzării invenţiilor) semnat de către întreprinderi (organizaţii). Totodată, pe parcursul perioadei analizate, persoanele fizice au vîndut 8 invenţii.

Potrivit datelor AGEPI, în anul 2009, 37 de întreprinderi şi organizaţii desfăşurau activitate inventivă şi inovativă, iar în 2015 – numai 24, astfel fiind în scădere cu 35 la sută. În ultimii 5 ani, efectul economic obţinut prin valorificarea invenţiilor şi propunerilor de raţionalizare a atins valoarea de peste 16,3 milioane de lei, circa 11,6 milioane de lei din această sumă revenind activităţii de raţionalizare, ceea ce constituie 71% din suma totală a economiilor realizate.

În ultimii cinci ani, elaborările inventatorilor din Republica Moldova au fost apreciate la nivel mondial în cadrul expoziţiilor internaţionale specializate de invenţii, fiind distinse cu peste 530 de medalii de aur, argint şi bronz. Laboratorul de Energie Eoliană al Uniunii Inventatorilor şi Raţionalizatorilor din RM, creat în scopul cercetării, dezvoltării şi promovării surselor alternative de energie, în anul 2015, a montat 5 turbine eoliene experimentale. În anul 2016, Clubul de creaţie tehnică pentru copii „Inovatorul”, înfiinţat acum cinci ani de către Uniunea Inventatorilor şi Raţionalizatorilor, a fost apreciat cu premiul renumitei Organizaţii Internaţionale „Energy Globe” („Energie Globală”) pentru dezvoltarea seismografelor (în acest sens fiind depuse mai multe cereri de brevet de invenţie).

În 2015, cu premiul Organizaţiei Internaţionale „Energy Globe” a fost distins Victor Covaliov, inventator emerit al RM, profesor al USM, pentru o invenţie care prezintă soluţia de reducere a emisiilor de CO2 rezultate din procesele de fermentaţie şi utilizarea acestuia, dar şi pentru alte elaborări. În concursul „Cel mai bun raţionalizator al anului din Republica Moldova” a fost desemnat Vasile Țurcan, doctor în medicină, şef Secţie Epidemiologia Infecţiilor Nosocomiale, Centrul de Sănătate Publică mun. Bălţi. „Cel mai bun tînăr raţionalizator al anului din Republica Moldova” a devenit Doina Fosa, medic rezident, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” (USMF).

De asemenea, au fost desemnaţi următorii laureaţi ai Concursului Naţional al Raţionalizatorilor: Nicolae Bodrug, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, şef de disciplină, USMF „Nicolae Testemiţanu”; Sergiu Ungureanu, doctor în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar, USMF „Nicolae Testemiţanu”. Grupul de cercetător din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”: Ecaterina Luca, medic rezident, Marina Podoroghin, medic rezident, Igor Coţaga, student anul VI.

Cu prilejul Zilei profesionale a inventatorului şi raţionalizatorului, pe care o aniversăm pe data de 25 Iulie, îi felicit cordial pe toţi toţi promotorii progresului tehnico-ştiinţific din Moldova – inventatori şi raţionalizatori, manageri de inovaţii, organizatori ai creaţiei tehnice, dar şi colegii noştri, specialişti din cadrul Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, în persoana directorului general Octavian Apostol!

Mult stimaţii noştri veterani – inventatori şi raţionalizatori emeriţi, vă mulţumesc foarte mult pentru munca nobilă şi consacrată pe care o depuneţi în beneficiul Republicii Moldova! Vă doresc mult succes în toate proiectele dumneavoastră prezente şi viitoare! La mulţi ani, dragi prieteni!

Nicanor SOLCAN, Preşedinte, Uniunea Inventatorilor şi Raţionalizatorilor